Showroom van houthandel wordt (les)lokaal voor Tieltse moslims

Diverse betrokken instanties werden zaterdagnamiddag door de vzw Ihsan uitgenodigd op de thee in de Kasteelstraat.©Wouter Meeus foto WME
Diverse betrokken instanties werden zaterdagnamiddag door de vzw Ihsan uitgenodigd op de thee in de Kasteelstraat.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

De Tieltse moslimgemeenschap vzw Ihsan start zijn educatieve werking in de Kasteelstraat, in een pand waar vroeger de showroom van houthandel De Deurwaerder ondergebracht was. “Er is te weinig parkeerplaats in de omgeving om er hier ook een moskee van te maken, maar die droom blijft.”

Zaterdag 19 juni nodigde de vzw Ihsan vertegenwoordigers van stad, mondiale raad, provincie en de Moslimexecutieve uit om een kijkje te nemen in wat in de eerste plaats een educatieve thuis wordt. “En niet allen voor de moslimgemeenschap op zich, want we willen bruggen bouwen met alle Tieltenaren. We zullen hier naast allerhande actuele infosessies, sportactiviteiten en huiswerkbegeleiding ook taallessen Nederlands en Arabisch aanbieden”, zegt een trotse Aziz Michmich, voorzitter van de vzw.

Al rondleiding gekregen

“Aan die lessen Arabisch ga ik me niet wagen, maar we verhuren onze vroegere showroom met veel plezier aan deze Tieltse moslimgemeenschap, die in onze ogen alleen maar nobele bedoelingen heeft”, zeggen Christian en zoon Mathieu De Deurwaerder. “Ze hebben hun onderkomen helemaal zelf ingericht en we kregen eerder al eens een korte rondleiding”, geeft Mathieu nog mee.

De parking rechtover de vroegere showroom zit mee in de huurdeal. “We schatten dat daar een auto of zes, zeven kan staan. We hebben een afspraak met de stad dat onze werking de parkeerdruk in de Kasteelstraat niet mag vergroten en daar wil ik me ook strikt aan houden”, aldus Aziz. “Daarom ook kan er hier geen sprake zijn van een moskeefunctie, ook al kan dit pand makkelijk 50 tot 100 bezoekers aan.”

Lap bouwgrond gezocht

De vzw is met andere woorden nog altijd op zoek naar een locatie voor een eigen gebedshuis, bij voorkeur een lap grond om zelf een moskee te bouwen. “Omdat we dan vrijer onze wensen kunnen invullen. Idealiter brengen we daar dan ook ons educatief aanbod onder.” Maar daarvoor moet ook financieel nog stevig aan de kar worden geduwd. “Online benefieten leverden tot dusver 20.000 euro op. Daarmee bouw je natuurlijk nog geen moskee.”

600 leden

Toch zit het ledenaantal in de lift. De vzw, die pas in september vorig jaar het levenslicht zag, telt er al 600. “Tal van nationaliteiten zijn vertegenwoordigd: Moslims uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten vonden al de weg naar onze vereniging.”

“Werking in alle openheid”

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V), die zaterdag ook langskwam, zag dat het goed is. “Te zien aan de brochure die de voorzitter me toestopte, gaan ze voor een werking in alle openheid. Met de mondiale raad beschikken we over een uniek kanaal om overleg en samenwerkingen te creëren, maar dit is uiteraard een verhaal dat nog moet groeien.” (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.