Serviceclub Kiwanis zamelt ‘zweet’ in voor hondenopleiding om covid-19 te detecteren

Het staalnamecenter van BSBO De Varens: vrijwilliger Martine Matthys laat een coronatest afnemen.©Davy Coghe Davy Coghe
Het staalnamecenter van BSBO De Varens: vrijwilliger Martine Matthys laat een coronatest afnemen.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

In de refter van de Brugse school SBSO De Varens werd zaterdagvoormiddag een testcentrum ingericht voor het inzamelen van zweetstaaltjes. Bedoeling is om daarmee honden te trainen in hun opleiding om covid-19 te detecteren. “Omdat wij een grote en actieve ledenorganisatie zijn, vroeg de federale regering ons om dit mee praktisch te organiseren”, zegt Martin Duflou, gouverneur Kiwanis Belux.

Het was een opmerkelijk zicht gisteren in de refter van SBSO De Varens, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Brugge. Aan tafeltjes op geruime afstand van elkaar zat een pak mensen met de armen opvallend dicht tegen het lichaam geduldig te wachten, soms noterend op een invulformuliertje. Het ging om deelnemers van een proefproject van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus waaraan – naast de school die infrastructuur gratis liet gebruiken – de bekende serviceclub Kiwanis haar deelneming verleent.

Dertien honden

Momenteel wordt onderzocht of snuffelhonden kunnen ingezet worden om dragers van het virus covid-19 te detecteren. De overheid van de afdeling Defensie, Federale Politie, Civiele Bescherming en Brandweer stelt dertien honden ter beschikking en een aantal ziekenhuizen levert geurstalen aan. De regering maakte voor het hele project zo’n zestigduizend euro vrij.

“Er zijn, naast stalen van besmette personen, ook zeer veel zweetstalen van gezonden personen van alle leeftijden nodig”, zegt Martin Duflou, gouverneur van Kiwanis Belux. “Daar komt Kiwanis in het verhaal. Er worden namelijk staalnamecentra ingericht met ondersteuning van Kiwanis. De regering heeft de medewerking aan Kiwanis gevraagd omdat wij een grote en actieve ledenorganisatie zijn, met toch 4.200 leden in België.”

Volledig netwerk ingeschakeld

“Wie ook een belangrijke rol speelt in deze samenwerking is onze vice-gouverneur bij Kiwanis, Miguel Stevens. Als dierenarts heeft hij zich verder gespecialiseerd in het werken met speurhonden. Zo werkte hij in uiteenlopende rollen voor Defensie en zelfs voor de NAVO. Met Miguel hebben we dus echt wel een krak in huis. Hij zal het project dan ook verder opvolgen.”

“Hoe we al die mensen hebben bereid gevonden om deel te nemen? Wel, we hadden een oproep gelanceerd via de pers, die werd dus opgepikt. Daarnaast zijn er natuurlijk veel Kiwanisleden die deelnemen, net als hun familie, vrienden en sympathisanten. En dan zijn er nog leerkrachten en andere medewerkers van de school De Varens. Het is overigens doordat wij als Kiwanis deze school voor buitengewoon onderwijs ondersteunen dat we er gratis gebruik van konden maken . Zo zie je maar dat we ons volledig netwerk inschakelen voor dit project.”

Wattenpropjes

Terwijl we met de joviale voorman van Kiwanis praten is de hele testprocedure volop aan de gang. Een dokter, aangesteld door de federale overheid, is volledig gehuld in een beschermend pak. Hij is bezig met het afnemen van de covid-19-testen.

Het afnemen van de zweetstalen verloopt bij elke vrijwilliger op dezelfde manier. Elke vrijwilliger krijgt documenten om persoonlijke gegevens in te vullen, zoals leeftijd en geslacht, en drie wattenpropjes. Daarna wordt de medewerker naar een kleedkamer, een discreet afgebakend hoekje, verwezen. Daar moet hij de watjes in beide oksels stoppen, en in de lies. Daarna moet de vrijwilliger terug naar de refter om er dertig minuten te wachten, met de armen dichten tegen het lichaam zodat de wattenpropjes er niet uit vallen.

Stalen naar hondenbrigade

Tijdens die dertig minuten wachttijd komt de arts een ‘neusswab’ nemen om de klassieke coronatest uit te voeren. Dit is nodig als controle, want de zweetstalen moeten zeker afgenomen zijn bij personen die negatief testen. Na die periode van dertig minuten brengen de vrijwillige deelnemers hun wattenpropjes in een afgesloten zakje terug naar het secretariaat van het testcentrum waar alle testmateriaal ingezameld wordt. Na afloop van de actie, waaraan in Brugge zo’n tachtig personen deelnamen, worden de zweetstalen overgebracht naar de hondenbrigade van de federale politie in Neerhespen. “Ook elders in het land worden dergelijke testcentra ingericht. Er zouden een twaalftal sessies zijn, vernam ik. En mogelijk wordt dit project daarna nog uitgebreid”, weet Martin Duflou van Kiwanis.

Een van de vrijwillige deelnemers is Martine Matthys uit Brugge, niet te verwarren met de schepen van senioren en welzijn. “Ik had op de radio iets gehoord over dit initiatief en het interesseerde me wel om deel te nemen”, vertelt Martine. “Zelf ben ik niet rechtstreeks getroffen door het coronavirus en mijn familie gelukkig ook niet. Toch beschouw ik het als een bijzonder groot maatschappelijk probleem. Als je ziet welke sociaal-economische impact dat allemaal heeft… Dus het is maar een kleine moeite voor mij om hiervoor een uurtje van mijn tijd op te offeren .”

“Steentje bijdragen”

“Lastig of moeilijk is het zeker niet”, zegt Martine. “ Alleen de coronatest, met de neusswab, is niet zo aangenaam omdat het staafje toch echt wel héél diep gaat… Je ogen beginnen ervan te tranen. Maar voor de rest houdt het niet veel in. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen. Het zou toch wel een mooie en makkelijke oplossing zijn als speciaal opgeleide honden een rol kunnen spelen in het inperken van het virus.”

“Misschien kunnen de honden ingezet worden in luchthavens of bij evenementen, waarbij mensen met het virus er makkelijk kunnen uitgepikt worden. Iedereen snakt naar een samenleving waarin meer toegestaan wordt. Het zou mooi zijn mocht dit project soelaas bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier