Seniorenflats klaar voor verhuur in het centrum van Tielt

Deze week voltooide de Tieltse Bouwmaatschappij veertien nieuwbouw seniorenflats in het centrum. Het perceel ligt aan het Polenplein op de rand van de historische stadskern, op de hoek van de Sint-Michielstraat met de Stedemolenstraat. De volgende weken worden de appartementen en flats toegewezen aan de kandidaat-huurders.

Met trots gaf de raad van bestuur van de Tieltse Bouwmaatschappij een rondleiding en officiële opening. © Foto WME

“Dit is meer dan een bouwproject”, aldus Simon Bekaert, voorzitter van de Tieltse Bouwmaatschappij. “Het is een totaal nieuwe manier van hoe we omgaan met sociale huisvesting. Het gaat hier om een pilootproject in de sector, waarbij we als huisvestingsmaatschappij de appartementen specifiek bouwen op maat van senioren en toewijzen aan huurders van meer dan 70 jaar oud, die vandaag in een huurhuis van de bouwmaatschappij wonen dat te groot geworden is.”

Toewijzingssysteem

“Net zoals veel andere huisvestingsmaatschappijen staan ook wij voor de uitdaging om onze huizen zo rationeel mogelijk te bezetten. Veel seniorenkoppels en weduwen wonen in een huurhuis met drie of vier slaapkamers. Nu ze op leeftijd gekomen zijn, zijn de kinderen het huis uit. Wij bieden hen nu een seniorenappartement of -flat aan in het centrum van Tielt. Op die manier komen de huurhuizen van drie of vier slaapkamers weer vrij voor mensen met kinderen.”

“Dit is de toekomst. We hebben nog strategische gronden liggen in het centrum langs de Ieperstraat” – Simon Bekaert, voorzitter van de Tieltse Bouwmaatschapij

Dit project is dus niet alleen goed voor de senioren zelf, maar ook voor de huisvesting van jonge gezinnen. Dergelijk toewijzingssysteem vereist zelfs de goedkeuring van een specifiek toewijsreglement in de gemeenteraad, wat ook gebeurd is. Een absolute vereiste voor dergelijke projecten is dat ze worden gerealiseerd in het centrum van de stad, zodat er geen auto nodig is om naar de winkel te gaan.

Nu al hebben meer dan dubbel zoveel kandidaat-huurders zich ingeschreven. Simon Bekaert: “Dit toont aan hoe groot de vraag is. De komende jaren zal de bouwmaatschappij nog bijkomende initiatieven nemen. Dit is de toekomst. We hebben nog strategische gronden liggen in het centrum langs de Ieperstraat. Er is dus mogelijkheid om op de ingeslagen weg te blijven investeren.”

Groen voorzien

De komende weken worden de appartementen toegewezen in volgorde van de inschrijvingen. Vanaf februari kunnen de huurders hun intrek nemen. Wel moeten de omgevingswerken nog worden voltooid: op het binnenplein, dat een publieke verbinding maakt tussen de Sint-Michielstraat en de Stedemolenstraat komen enkele parkeerplaatsen, en wordt er gras gezaaid. Langs de straatzijde van de Sint-Michielstraat en de Stedemolenstraat worden eveneens bomen aangeplant.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.