Schepencollege ondergaat metamorfose in Roeselare met vier nieuwe schepenen vanaf januari

Staand Caroline Martens, Thierry Bouckenooghe, Stefaan Van Coillie, Peter Patteeuw, Mieke Vanbrussel en Francis Debruyne. Zittend Matthijs Samyn, Thomas Witdouck, Sofie Stragier en Stephanie Davidts. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Vanaf januari telt Roeselare met Stefaan Van Coillie, Francis Debruyne, Mieke Vanbrussel en Matthijs Samyn vier nieuwe schepenen. Het gaat om een wissel die bij het begin van de bestuursperiode werd afgesproken.

“Bij het begin van de bestuursperiode hebben we afgesproken dat er halfweg enkele wissels binnen het schepencollege zouden plaatsvinden”, vertelt burgemeester Kris Declercq. “Griet Coppé, Marc Vanwalleghem en Dirk Lievens maken daarbij plaats voor jonge ambitieuze krachten.” Ook Henk Kindt (Vooruit) zet als schepen van Financiën een stapje opzij. Hij zou vorig jaar al plaatsmaken, maar dat werd uiteindelijk met een jaartje uitgesteld. “Op die manier krijgen we vanaf januari vier nieuwe gezichten die samen met de huidige ploeg de rest van het bestuursakkoord tot een goed einde zullen brengen.”

De vier nieuwe namen zijn Stefaan Van Coillie, Francis Debruyne, Mieke Vanbrussel en Matthijs Samyn. “Ik voel bij hen heel veel enthousiasme om aan de slag te gaan. Sowieso is het goed om getalenteerde mensen een kans te geven en voor een frisse wind te gaan, aangevuld met tonnen ervaring van de overgebleven schepenen.”

Bevoegdheden

Stefaan Van Coillie (55) woont in Oekene en krijgt de ‘zwaarste’ bevoegdheden met onder meer mobiliteit en financiën, verder neemt hij ook nog burgerzaken en afval en netheid voor zijn rekening. Mieke Vanbrussel (51) is gepokt en gemazeld in de culturele wereld, het mag dan ook niet verwonderen dat zij cultuur, erfgoed en archief op zich neemt. Daarnaast engageert ze zich ook voor flankerend onderwijs en blijft ze voorzitter van De Spil.

Francis Debruyne (46) komt uit een politieke landbouwersfamilie. Zijn vader André zetelde al twee jaar in de gemeenteraad en was ook erg actief in de OCMW-raad. Francis neemt land- en tuinbouw voor zijn rekening, net als openbaar domein, waterbeheersing en vaderlandslievende verenigingen.

Matthijs Samyn wordt de jongste schepen binnen het college. De 34-jarige Roeselarenaar, momenteel aan de slag als verpleegkundig directeur in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, krijgt zo jeugd en jeugdinfrastructuur. Daarnaast ontfermt hij zich ook over ICT, personeel, dierenwelzijn, mondiaal beleid en toerisme.

Nieuwe raadsleden

Naast de drie CD&V-schepenen die stoppen, had Rina Arteel bij het begin van de bestuursperiode ook aangegeven halverwege de fakkel door te geven. Daardoor komen er nog eens vier nieuwe gezichten in de gemeenteraad. Het gaat om Thierry Bouckenooghe, Thomas Witdouck, Stephanie Davidts en Peter Patteeuw. Caroline Martens wordt fractieleidster voor de partij in de gemeenteraad. Sofie Stragier doet haar intrede in het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

In september 2023 staat er nog een wissel op het programma. Dan komt Piet Delrue (Open VLD) in de plaats van José Debels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier