Schepen Davy Demets realiseert doorbraak groene long: “Er zullen 11.000 bomen worden aangeplant”

De eerste tien linden in de uitbreiding ‘Beukenhof Ecologisch Park’ werden geplant op de Dag van de Natuur. We zien v.l.n.r. Karel Dheedene, Stefaan D’Haese, Jan Lasuy, Ivan Vanwontergem, Stijn Willen, Carlos Vandeghinste, Yves Vandendriessche, Koen Tack, Johan Demeester, Geert Vanwelsenaere, Jan Vanleeuwen, Carl Vindevogel, Joost Baert. Pol Ostyn zien we niet; hij nam de foto. © gf
Gerda Verbeke

In november 2023 staat de forse uitbreiding van de groene long in Vichte definitief op de agenda. Wat in de jaren 2000 startte als een idee om het ‘Beukenhof Ecologisch Park’ uit te breiden, kent eindelijk een doorbraak.

“Het heeft lang geduurd en heel wat lobbywerk vereist om de grond aan te kopen als uitbreidingszone bij de Vlindertuin”, zegt schepen van Natuur en Milieu Davy Demets (Inzet). “Alleszins hebben de onderhandelingen met de pachter over de te beplanten gronden geleid tot een vruchtbare overeenkomst. Mede dankzij subsidies van Natuur en Bos kan de gemeente de 1,5 hectare aankopen.”

Schadevergoeding

Voor het beëindigen van de pachtovereenkomst werd de som van 23.000 euro betaald. “Omdat er aan de pachtovereenkomst van de agrarische teelt vroegtijdig een einde werd gemaakt, had de pachter recht op een schadevergoeding”, duidt schepen Davy Demets.

“In afwachting van de definitieve en volledig voorziene aanplant van 11.000 bomen, werden er op de ‘Dag van de natuur’ eind november 2022 symbolisch tien linden aangeplant. De Anzegemse Groendienst leidde dit in goede banen in samenwerking met Natuurpunt en de Minaraad.”

Verbeterde grond

Natuurpunt Krekel Anzegem zal in het voorjaar van 2023 de uitbreidingszone bij de vlindertuin inzaaien met klaver en een bloemenmengsel. “Dat wordt niet alleen mooi maar hierdoor zal ook de grond ‘verbeterd’ worden en zullen er bepaalde ongewenste planten (lees onkruid) onderdrukt worden”, aldus Natuurpunt.

“In november 2023 gaat de definitieve aanplant door met bomen en struiken. Bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg om dit prachtige initiatief te laten slagen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier