Schade na defect in O. C. De Kleine Beer is hersteld: “Een kleine 40.000 euro kosten”

Schepen van patrimonium Ruben Strobbe (cd&v) in de grote zaal van De Kleine Beer, die opnieuw gebruiksklaar is. (foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Sinds kort is de grote zaal in O. C. De Kleine Beer opnieuw volledig gebruiksklaar. Na een defect aan de technische installatie was er een nacht lang water door het plafond gelekt. Daardoor was er heel wat schade aan techniek en het plafond zelf. De herstellingswerken duurden bijna vier maanden en kostten net geen 150.000 euro.

De problemen in het cultuurcentrum dateren van augustus vorig jaar en ontstonden bovenaan in een technische ruimte. Door slijtage lekte een grote boiler middenin de nacht, pas ‘s morgens werden de problemen duidelijk. “Zo’n boiler wordt automatisch aangevuld, waardoor er de hele nacht water door het plafond, in de burelen en tot op de vloer bleef lopen. De akoestische panelen, het sanitair, lampen, alles was kapot”, vertelt schepen van patrimonium Ruben Strobbe (cd&v). Bij onderhoudscontroles was de slijtage niet te zien aangezien het probleem van binnenuit ontstond.

Vernieuwingswerken

De herstellingswerken lieten een tijdlang op zich wachten. Volgens de schepen komt dat door de procedures waar een gemeentebestuur zich moet aan houden. “We stelden een aannemer aan via een openbare aanbesteding omdat er toch een aanzienlijke kost met de werken gepaard gaat. Aangezien we toch ingrijpende werken lieten uitvoeren, maakten we van de gelegenheid gebruik om een aantal zaken te vernieuwen”, gaat de schepen verder.

Ledplan

“Bij de vorige boiler kon het water niet via een afloop weg. Daardoor berokkende het probleem heel wat schade aan het interieur van de zaal. Nu voorzag de aannemer in een overloop naar buiten. Dit probleem zal dus niet meer voorkomen”, vertelt Strobbe. Tegelijkertijd plaatste de aannemer ledverlichting in de zaal. Dat past in het ledplan van de gemeente om zo veel mogelijk lampen te ‘verledden’. “De herstellingswerken kostten een kleine 150.000 euro. Gelukkig kwam de verzekering voor 93.000 euro tussen. We moesten dus zelf nog een kleine 40.000 euro opleggen, maar aangezien we een aantal zaken hebben vernieuwd, was dat geen enkel probleem.”

De verenigingen die de zaal gebruiken, kregen ondertussen opnieuw toegang. De reguliere werking van het cultuurcentrum komt dus weer op gang. “Omdat de zaal lang niet gebruikt kon worden, werd ook de maandelijkse huur van de concessiehouder van het cultuurcafé vier maanden kwijtgescholden. Gelukkig komt alles nu weer op gang. Pas als je iets niet kan gebruiken, merk je hoe vaak deze zaal wordt gebruikt. Van babyborrels tot grotere feesten, hier maken veel mensen gebruik van, omdat de prijs erg toegankelijk is”, besluit de schepen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier