“Samen van Broeltoren naar Eiffeltoren”: Kortrijk wil inwoners sportief uitdagen en lanceert olympische campagne ‘Kortrik Olympic’

Stad Kortrijk wil de Kortrijkzanen massaal laten sporten met een reeks uitdagingen en evenementen. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Stad Kortrijk wil de Kortrijkzanen massaal laten sporten met een reeks uitdagingen en evenementen in de campagne ‘Kortrik Olympic’, een knipoog naar de Olympische Spelen in Parijs. ‘Kortrijk Olympic’ brengt de olympische sfeer naar Kortrijk”, aldus schepen van Sport Wouter Allijns.

De stad start de campagne Kortrik Olympic met de slogan Samen van Broeltoren naar Eiffeltoren, een reeks leuke en sportieve uitdagingen, om inwoners, scholen, sportclubs en verenigingen van de olympische sfeer te laten proeven.

Mooie prijzen

“Het doel is om nog meer Kortrijkzanen te doen sporten en bewegen. En er vallen mooie prijzen te winnen”, zegt Wouter Allijns. Kortrijk is de dichtste Vlaamse stad bij Parijs en Rijsel, waar vanaf 26 juli de Olympische Zomerspelen plaatsvinden.

“Het stadsbestuur grijpt dan ook de kans om zo de Belgische delegatie te steunen en de olympische sfeer naar Kortrijk te halen.” De campagne bestaat uit uitdagingen en evenementen zoals een jeugdolympiade, een creatieve fotowedstrijd, een echt sportdorp, een Strava-challenge tussen deelgebieden van Kortrijk, sport- en speelstraten en heel wat sportwedstrijden.

Olympische gedachte

Stad Kortrijk haalde haar inspiratie bij Sport Vlaanderen, dat met de VIP2024-campagne alle Vlaamse scholen, lokale besturen en sportclubs uitdaagt om mee te dingen naar de titel VIP2024-school, VIP2024-gemeente/stad en VIP2024-sportclub.

Wie alle uitdagingen volbrengt, maakt kans op een trip naar Parijs tijdens de Spelen en andere mooie prijzen. Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk Vlamingen in beweging te krijgen.

Met Kortrik Olympic gaat Stad Kortrijk voluit voor VIP2024-stad. Elke Kortrijkzaan kan aan Kortrik Olympic deelnemen. Individueel, maar ook met school, de sportclub of een andere vereniging. De stad wil de olympische gedachte van Pierre baron de Coubertin, ‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’ zo breed mogelijk over Kortrijk en deelgemeenten verspreiden.

Strava-challenge

Het programma van Kortrik Olympic staat op www.kortrijk.be/kortrikolympic. Voor elke uitdaging en activiteit moet apart worden ingeschreven. Alle uitdagingen en evenementen staan er beschreven.

Zo ook de Strava-challenge: welk deelgebied van Kortrijk is het sportiefst? Dat zoekt de stad uit via de sportapplicatie Strava. Het doel is om als groep de 250 km tussen de Broeltorens en Eiffeltoren zo snel mogelijk virtueel te overbruggen.

Elk deelgebied krijgt daarvoor een groep op Strava. Per uur dat elke inwoner voor zijn groep sport – wandelen, lopen, fietsen, zwemmen – legt hij 250 meter af. Dat betekent dat een groep samen 1.000 uur moet sporten om in Parijs te geraken. Familie, vrienden en inwoners uit de buurt zullen nodig zijn om samen de doelstelling te halen.

Deelgebieden

Tegen 1 april staan alle groepen van de deelgebieden op Strava. Inwoners krijgen tot 30 april om zich te registreren en oefenen. De competitie start op 1 mei en eindigt op 15 mei. Wie het eerst virtueel de Eiffeltoren bereikt, wint de titel van sportiefste deelgebied van Kortrijk en een leuke verrassing tijdens de zomer.

De deelgebieden zijn: Kooigem, Bellegem, Rollegem, Aalbeke, Bissegem, Marke, Heule, Kortrijk Centrum, Kortrijk Zuid, Kortrijk Noord, Kortrijk Oost en Kortrijk West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier