Sabou vzw draagt kleuterschool over aan Burkinese overheid

“De school hebben we daar ter plaatse in 13 dagen opgebouwd. Heel het dorp hielp mee”, vertelt Martine Coussement. © GF
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Martine Coussement (68), de grote bezielster van vzw Sabou, draagt een kleuterschool in Sabou (Burkina Faso) over aan de overheid. Dit is het einde van een 15-jarig project van de vzw Sabou uit Rollegem. “Ik ben trots dat ik met de vzw Sabou na 15 jaar inzet een mooi project kan overdragen”, vertelt Martine.

Martine Coussements Burkina Fasoverhaal begon in 2000. “Ik ging er oorspronkelijk als toerist om het land van integere mensen te verkennen. In 2005 tijdens mijn verblijf in Sabou kreeg ik de vraag van chef de village van de gemeente Sabou of ik hen wilde helpen om iets te doen voor de kleine kinderen. Aan de hand van deze vraag heb ik een inleefreis georganiseerd in 2008. Het jaar erna heb ik als initiatiefnemer vzw Sabou opgericht”, zegt Martine.

Martine ging er in 2010 drie jaar wonen om er in Sabou een kleuterschool op te starten. “In 2012 heb ik mijn woning omgetoverd tot een kleuterklas voor dertig kinderen. Het werd vlug te klein en we verhuisden naar het oude gemeentehuis van Sabou om er al 120 kinderen te onderwijzen.”

Dertien dagen

Vzw Sabou startte in 2018 met het bouwen een kleuterschool. Het stalen frame – de karkas – van de school werd in België gemaakt om vervolgens te verschepen richting Sabou. “Het ontwerp van de school is van de Noorse professor-architect Ralf Sixten. De school hebben we daar ter plaatse in 13 dagen opgebouwd. Heel het dorp hielp mee.”

Voor de vlotte opvolging en ondersteuning pendelt Martine twee- tot driemaal per jaar naar Sabou. “Dat was meer dan nodig. Moest ik er niet naartoe gaan, dan verloopt de schoolwerking stroef.”

Nu is de tijd aangebroken dat deze gemeenschap het project verderzet. Dat was de doelstelling van vzw Sabou. “De gemeente Sabou heeft alles mooi geregeld. Zo is de toekomst verzekerd…, dat hoop ik toch”, zegt Coussement. Zondag aanstaande is de officiële overdracht. “Ik word omringd door Jean-Pierre Quequin en Dirk Noppe van het bestuur vzw Sabou.”

Belgium Aid

Hier eindigt het Burkina Fasoverhaal van Martine. “Het was nooit mijn bedoeling om daar in Sabou iets te doen maar ondertussen staat er een schooltje. Nu heb ik mij geëngageerd bij Belgium Aid uit Heule. Ik wilde het rustiger aan doen maar het lukt me niet”, besluit Martine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier