Ruiselede en Wingene peilen naar hoe inwoners naar fusiegemeente kijken

Door een digitale bevraging willen Ruiselede en Wingene nagaan, of alle wijzers wel in dezelfde richting staan. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

De gemeenten Ruiselede en Wingene gaan met hun inwoners, via een digitale bevraging, op zoek naar wat hen kenmerkt. “De eigenheid van beide gemeenten is erg belangrijk voor ons”, zegt burgemeester Greet De Roo. Op woensdag 3 april volgt er een workshop, waar iedereen welkom is om die eigenheid binnen de fusiegemeente Wingene concreet en praktisch uit te werken.

Nog tot en met 17 maart kunnen inwoners van Ruiselede en Wingene via www.fusiewingeneruiselede.be/bevraging een vragenlijst invullen, die preciezer moet omschrijven wat er typisch en eigen is aan beide gemeenten. “Vanaf 1 januari 2025 spreken we over de nieuwe fusiegemeente Wingene”, laat burgemeester Greet De Roo weten. “Wat onze visie en ambities zijn, weten we ondertussen. Een peiling is nuttig, om met de eigenheid van elke gemeente concreet aan de slag te gaan.“ Naar verluidt worden de resultaten van de bevraging meegenomen in de ontwikkeling van het logo en de huisstijl van de nieuwe fusiegemeente. De workshop op 3 april moet ook dienen als onderdeel van een breder ‘rebrandingstraject’.

Extra opmerkingen

Wie de vragenlijst opent, merkt dat de bevraging eigenlijk neerkomt op het persoonlijk kiezen van de vijf belangrijkste kenmerken van Ruiselede of Wingene uit een lijstje van twintig. Kenmerken zoals veiligheid, groen, onderwijsaanbod, kindvriendelijk, ondernemend… aspecten, die recent ook al in de Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur uitgebreid bevraagd werden. Is dat niet een beetje dubbel? “De Stadsmonitor was gebaseerd op een klein aantal mensen, terwijl bij onze bevraging werkelijk élke inwoner kan deelnemen”, reageert burgemeester Greet De Roo. “Je kan bovendien zelf ook extra aspecten en opmerkingen toevoegen, als je die belangrijk vindt. De bevraging is in handen van een gespecialiseerd enquêtebureau. Ik neem aan dat die wel weten wat ze doen. Bovendien zullen er nog bevragingen volgen.”

“Vanaf 1 januari 2025 spreken we over de nieuwe fusiegemeente Wingene”

Burgemeester Greet De Roo

Graag verrast

Ook voor de Wingense burgemeester Lieven Huys is de bevraging belangrijk, om in kaart te brengen hoe de inwoners naar hun gemeente kijken. “Niemand kan dat beter, dan de mensen die hier wonen, werken en ondernemen”, aldus Huys. “Natuurlijk hoop ik dat uit deze rondvraag verrassende en verfrissende ideeën en meningen zullen komen.” De workshop wordt georganiseerd door het communicatiebedrijf ‘at-thetable’ en dat zijn geen kleine jongens. Ze deden en doen onder meer de communicatie van touroperator TUI, Deliveroo en Gaia.

Elke inwoner krijgt binnenkort een persoonlijke uitnodiging in de bus, om zich in te schrijven voor een speciale workshop op woensdag 3 april, om 19.30 uur in de Feniks (Beernemstraat 25, Wingene). Je kan je daarvoor registreren via www.fusiewingeneruiselede.be/inschrijven.

Wie hulp nodig heeft met het invullen van de online bevraging kan terecht bij de digihelpers van beide gemeenten tijdens onderstaande digihulpsessies:

– Op zaterdag 2 maart van 10 tot 12 uur in Wingense bib kerk Hille (Wingenesteenweg 2A, Wingene).

– Op vrijdag 8 maart van 14 tot 15 uur in het Lokaal Dienstencentrum Den Tap (Kasteelstraat 1A, Ruiselede).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier