Ruim 340 personen namen deel aan de jaarlijkse Bureniftar

Op de foto herkennen we vooraan onder meer burgemeester Alain Top, schepen Dominique Windels, raadslid Inge Bossuyt, Carine De Jonge, Marleen Deryckere en de afgevaardigden van de organiserende verenigingen. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zaterdagavond 30 maart nodigden de verenigingen vzw Sbouya, F&M Tamazirt en Sahabat Indonesia Harelbekenaren uit om samen met hen het vasten te breken tijdens de ramadan. In samenwerking met de Weireldraad Harelbeke en Huis van Welzijn organiseerden zij de achtste editie van de bureniftar.

Tijdens de Ramadan eten en drinken moslims een maand lang niets tussen dageraad en zonsondergang. “In die maand staat ons leven in teken van verbroedering, zelfdiscipline, zelfreflectie en bezinning op spiritueel gebied. Na zonsondergang breken we het vasten met de iftarmaaltijd. Wij nodigen iedereen uit om deze maaltijd samen te nuttigen en te luisteren naar wat de ramadan voor moslims betekent”, verduidelijkt Abdeslam Bayhi, voorzitter van vzw Sbouya, een vereniging voor ontwikkeling en cultuur in Europa. “Veel mensen denken meteen aan Arabische landen als het over het islamitisch geloof gaat, daarom vonden wij het belangrijk om ook de diverse achtergronden onder de moslims in de kijker te zetten. In Indonesië woont namelijk de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. Vandaar dat wij dit jaar voor het eerst met veel enthousiasme deze publieke iftar mee organiseren”, aldus Mawarti Mawarti van Sahabat Indonesia. “Wij zijn zeer trots dat de Indonesische ambassadeur Andri Hadi aansluit voor deze bureniftar.”

Een warm en solidair Harelbeke

“Met 330 inschrijvingen beloofde ook deze editie van de bureniftar een succes te worden!”, glundert Fatiha Amerdoul, voorzitster van F&M Tamazirt. “De ramadan is voor ons een bijzondere maand en we zijn blij om dat warme gevoel met zo veel mensen te delen. Geloof, origine, achtergrond, het maakt allemaal niet uit, iedereen was welkom.”

Het lokaal bestuur Harelbeke stelde de zaal ter beschikking en een deel van de huurmaterialen. De verenigingen en hun sponsors dragen de overige kosten. “Op die manier kan de bureniftar gratis worden aangeboden, wat helemaal aansluit bij de gastvrije en solidaire sfeer die de ramadan met zich meebrengt. Ik ben bijzonder trots op de verenigingen die zich zo hard inzetten om mee te bouwen aan dat warm en solidair Harelbeke”, besluit schepen van Welzijn Lynn Callewaert (CD&V).

Drie kwetsbare familieleden overbrengen

Ook Motaz Ebrahim Al Shawaf (43) was aanwezig. Hij is Palestijn en verloor in 2012 zijn oudste zoontje Ali, dien toen 4 jaar was. Hijzelf was levensgevaarlijk gewond bij het bombardement. De revalidatie was erg lang en lukte beetje bij beetje. Motaz geraakte weg uit Gaza en woont sinds augustus 2023 met zijn vrouw Fatma en hun 7 kinderen in Harelbeke. Zijn grote droom is nog drie kwetsbare familieleden naar hier te halen. “Mijn ouders en mijn broer. Dat kost veel geld en daarom hebben we een hulpcampagne op touw gezet. We hebben al zoveel familieleden verloren sinds het begin van deze oorlog en we willen er niet nog meer verliezen”, aldus Motaz. “Onze grootouders zijn kwetsbaar, uitgeput en gewond. Het is voor hen onmogelijk om alleen te vertrekken uit Gaza en de Sinaï over te steken. Daarom willen we dat onze nonkel met hen meekomt”, schrijven de kleinkinderen Abdelhay (15) en Ibrahim (13). Alle info over de fundraising is te lezen via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier