Ruilboetiek in Damme krijgt nieuw onderkomen: “Dankzij grotere locatie zullen we nog meer gezinnen kunnen helpen”

De Ruilboetiek op de nieuwe locatie. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Ruilboetiek in Damme, waar kledij en speelgoed een tweede leven krijgt, heeft een nieuw onderkomen in het oud gemeentehuis in de Dorpsstraat in Sijsele. Voorheen was het gevestigd in het Sociaal Huis, maar door het grote succes van de werking werd die locatie te klein.

De Ruilboetiek werd opgericht in januari 2020 als reactie op de wegwerpmaatschappij waar vooral veel kledij en speelgoed weggegooid wordt. In de boetiek kunnen gezinnen met kinderen – van 0 tot 16 jaar – kledij en speelgoed inruilen voor andere exemplaren. Er wordt gewerkt met stempels om de inruilwaarde aan te geven. Het vrijwilligersteam achter De Ruilboetiek bestaat vandaag uit Ingrid Defraeye, Vera Defoor, Ludwine Snauwaert, Dorine Defoor en Ilse Van Dousselaere. Aanvankelijk was het gehuisvest in een lokaal van vzw Oranje in de Brouwerijstraat, maar doordat het concept zo goed aansloeg werd die locatie al na enkele maanden te klein en verhuisde de werking naar het Sociaal Huis iets verderop op de zorgsite in Sijsele. Maar ook die locatie is nu al enige tijd te krap. Het stadsbestuur ging mee op zoek naar een oplossing en die werd gevonden in het voormalige gemeentehuis, Dorpsstraat 122. Daar huist nu enkel een post van de Lokale Politie Damme-Knokke-Heist. De andere lokalen zijn vrijgekomen doordat de diensten onder de koepel vrije tijd – zoals de sport- jeugd- en cultuurdienst – nu gehuisvest zijn bij de Cultuurfabriek en het Sociaal Huis.

“We zijn erg tevreden dat we van het stadsbestuur een grotere locatie ter beschikking krijgen op wandelafstand van onze huidige stek”, zegt Vera Defoor, een van de oprichters van de Ruilboetiek. “Het zal ervoor zorgen dat we nog meer gezinnen kunnen helpen in hun zoektocht naar gepaste spullen.”

Praktisch

De eerste dag waarop je weer kan ruilen op de nieuwe locatie is vrijdag 22 maart. De ruilboetiek is vanaf dan opnieuw elke vrijdag open van 9 tot 16 uur en elke eerste woensdag van de maand van 13 tot 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier