Rotary Kortrijk-Groeninghe helpt Oekraïne met pop-upstore van 17.000 kledingstukken

V.l.n.r. Pauline Vuylsteke, Lien Mostrey, Nathalie Bonny, Martine Vervisch, Linda Brouckaert, Maigret Jansen en Ilse Libbrecht. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Met de oorlog in Oekraïne zetten heel wat Belgen en organisaties acties op touw die een (kleine) hulp moesten betekenen voor de slachtoffers. Ook Rotary Kortrijk-Groeninghe schoot in actie met diverse acties, waaronder een collectieve opvang, persoonlijke begeleiding, begeleiding door buddy’s, maar ook een pop-upstore die nu al meer dan 17.000 kledingstukken telt.

“Waar oorspronkelijk het concept Buddy’s eerder een beperkte vorm van begeleiding was en vooral een primaire hulp inhield, is dit nu omgevormd en een totaal concept geworden. Al snel zagen de verschillende partijen in dat we complementair moesten werken”, weet Georges Van Nevel, Lid van Rotary Club Kortrijk-Groeninghe.

“Voor onze Rotary Club Kortrijk-Groeninghe zijn er twee Super Buddy’s, Frank Martens en Vincent Demeyere. Maar ook Martine Vervisch nam deze taak op, zij het voor rekening van de LadiesCircle.” Uiteindelijk werden er onderverdelingen gemaakt, zodat alles gestroomlijnd kon verlopen.

“Die buddy’s zijn naast het sociale en administratieve aspect ook nodig om onze pop-upkledingwinkel correct te laten functioneren. Ze zorgen ervoor dat er geen misbruik van kan worden gemaakt en helpen met alles wat hiervoor nodig is”, vertelt Van Nevel.

17.000 kledingstukken

Twee partners van de leden van Rotary Club Kortrijk-Groeninghe, Maigret Jansen en Martine Vervisch, hadden het idee opgevat om iets te doen aan het kledingprobleem. Zij lanceerden een pop-upstore, maar hadden niet gedacht dat het zo een groot succes ging worden. De volledige rotatie kan vergeleken worden met die van een kringloopwinkel, maar dan op kleinere schaal.

“Kleding wordt geïnspecteerd, nagekeken, gesorteerd, versteld, gewassen en netjes opgevouwen”, klinkt het bij de organisatie. Heel wat kledij werd spontaan gedoneerd door lokale winkels, maar ook niet-opgehaalde, verloren kledij van evenementen en kledij gedoneerd door particulieren behoren tot het assortiment.

“Het was overweldigend hoe gul de mensen waren. Onze winkel barstte echt uit zijn voegen, maar we zijn zeer tevreden met het resultaat”, weet Van Nevel nog. Als ruimte kon de leegstaande loods van Sanitair VanMarcke gebruikt worden. Daarnaast is het belangrijk te weten dat de winkel enkel open is voor Oekraïense vluchtelingen in de regio.

“Het is de rol van de buddy’s om de vluchtelingen te begeleiden bij hun bezoek aan de winkel”

Georges Van Nevel

“De pop-upstore is tijdelijk en mag ook niet in concurrentie komen met andere organisaties of de kringloopwinkel. De rol van de buddy is hierbij belangrijk. Zij moeten de vluchtelingen begeleiden bij het bezoek aan de winkel. We wensen misbruik uit te sluiten”, verduidelijkt Van Nevel ons. De niet-opgehaalde kledij zal op het einde van het project gedoneerd worden aan geplaatste kinderen en aan het CAW. “Op die manier zijn we zeker dat er niets verloren gaat. We zullen alles goed opvolgen. We vinden het echt belangrijk dat er niet van geprofiteerd kan worden en dat alles terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben”, besluit Van Nevel.

Doneren

Wie nog kledij wil doneren, kan contact opnemen met Swop&Go voor kinderkledij (via de website: https://ruilwinkel-swop-go.business.site/) en voor volwassen kledij met de buda-kledijshop (via de website: https://www.desocialekaart.be/buda-kledijshop-522018)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier