Rollegemse Villa iMagina is geselecteerd voor crowdfundingcampagne van G-sport

Joep Derie: "We willen onze tuin verder uitbouwen tot een multisensorele groene plek." © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Villa iMagina heeft grote plannen. “We dromen van een plaats in de tuin waar schommelen en wiegen centraal staan”, luidt het. Met het thema ‘Bewegen in de speelnatuur’ zijn ze geselecteerd voor de crowdfundingcampagne ‘Supporters voor G-sporters’ van G-sport Vlaanderen.

In Villa iMagina, het belevingscentrum van scholengroep RHIZO, kunnen kinderen, jongeren en ouderen met of zonder beperking experimenteren in de verschillende binnenruimtes en in de tuin en buitenomgeving. Vooral voor die buitenomgeving heeft Villa iMagina grote plannen. “We dromen van een plaats in de tuin waar schommelen en wiegen centraal staan”, aldus Wim Verdonck van Villa iMagina. “We zijn daarom van plan om schommel- en wieginstallaties te maken waarin onze bezoekers zelf kunnen bewegen en zich laten bewegen. Daarnaast willen we een buitendansvloer maken waar je op blote voeten op verschillende soorten ondergrond kan dansen.”

Groter geheel

“Al van tijdens de eerste coronagolf moest Villa iMagina zo goed als dichtgaan. De lessen konden er toen het onderwijs weer opstartte blijven doorgaan, maar voor externen was het niet mogelijk om te openen. De Snoezelkermis, ons grootste evenement dat opnieuw volzet was, moesten we ook annuleren”, vertelt Joep Derie van Villa iMagina. “We zaten daarmee verveeld en keken wat we tijdens corona nog konden betekenen voor externe bezoekers. Ook toekomstgericht planden we hoe we onze tuin konden uitbouwen tot een multisensorele tuin.”

Het project voor de schommel- en wieginstallaties en de dansvloer in de tuin kadert in een groter geheel. “Het is onze bedoeling om de tuin in te richten met een kijkpad met spiegels en andere zaken die bewegen in de wind. We hebben al een blotevoetenpad maar willen ook een klankbos. De eerste beplantingen voor een proef- en geurtuin zijn ook al gebeurd.”

Zomermodus

Wim gaat voort met het nieuws dat ze bij Villa iMagina ook willen denken – los van de projecten waar jongeren en kinderen op uitgenodigd worden – aan iets wat langer kan blijven staan. “We zijn van plan om van april of mei in zomermodus te gaan en de tuin open te stellen voor groepen die op zelfstandige basis op bezoek komen met eigen begeleiding, zonder dat wij met begeleiders of begeleidende leerlingen de bubbel moeten doorbreken.”

Sporten en bewegen

G-sport Vlaanderen wil met zijn campagne ‘Supporters voor G-sporters’ zoveel mogelijk Vlamingen met een beperking het plezier van sporten en bewegen doen ervaren. “In coronatijden is een aantrekkelijke buitenomgeving ook een absolute meerwaarde.” Tijdens een van de vorige edities van de Sinksenfeesten in Kortrijk probeerde Villa iMagina die buitenomgeving met een mobiel houten gesjord speelplein uit. Klimmen, kruipen en wiegen stonden centraal. “Dat is zeer goed meegevallen en was een topper voor de doelgroep. Vanuit dat succes zijn we beginnen na te denken. We maakten een begroting op voor sjorpalen, wiegtoestellen, kruiptunnels, touwen om aan te zwieren, klimnetten en hangmatten om tussen de bomen op te hangen. Dat vulden we aan met een dansruimte buiten voor kinderen en jongeren. Die kunnen we nog combineren met klanken, muziek en lichteffecten. Het is zelfs mogelijk om de verschillende hoekjes apart in te richten.” Aktractie, het centrum voor opleiding en arbeidsvoorbereiding van maatschappelijk kwetsbare jongvolwassenen, zal helpen met de veilige montage van de toestellen.

“Dit project met een begroting van 4.000 euro dienden we in bij G-sport Vlaanderen. We werden geselecteerd. Wij moeten hier ook geld voor inzamelen. Voor elke euro die we via onze crowdfunding krijgen legt G-sport Vlaanderen 1,5 euro bij. Dus moeten we 1.600 euro zelf zoeken en G-sport Vlaanderen legt dan 2.400 euro bij”, besluit Wim..

Meer info over hoe je Villa iMagina kan steunen vind je op https://supportersvoorgsporters.be/projecten/villa-imagina-rollegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier