Roeselare fleurt op met vier extra kunstwerken in het centrum

Kunstenaar Floris Boccanegra bij zijn werk in het Noordhof.© Stefaan Beel
Kunstenaar Floris Boccanegra bij zijn werk in het Noordhof.© Stefaan Beel
Redactie KW

Wie geregeld door het centrum van Roeselare passeert, heeft ze misschien al zien staan. Schepen Dirk Lievens kocht vier werken van de beeld- en kunstroute Kunst in de Stad 2020 aan en gaf die een mooie plaats in Roeselare. Een van die werken is The Epitaph van Floris Boccanegra.

In november 2018 slaagde Floris Boccanegra (32) erin om zijn werk The Epitaph – een aluminium schijf met een gegraveerde boodschap voor het geval de mensheid zichzelf zou uitroeien – met een drone boven op een van de piramides van Gizeh in Egypte te leggen. Het hele avontuur werd gedocumenteerd door Justine Cappelle en die film was deze zomer te zien op Trax tijdens Kunst in de Stad. “De bezoekers van Kunst in de Stad konden stemmen op hun favoriete werken en daarvan kocht Roeselare er vier aan”, aldus de kunstenaar. “Het was natuurlijk moeilijk om de film ergens een vaste plaats te geven, dus sprak ik met Dirk Lievens af om een bronzen plaat te laten maken op basis van het werk dat boven op de piramide ligt. Wel iets groter, want de originele schijf is maar zo groot als een cd.”

Het werk kreeg uiteindelijk een plaatsje in het Noordhof, een speciale locatie voor Floris Boccanegra. “Mijn ouders hebben er vroeger hun boekenwinkel Hernieuwen opengehouden. Ik vind het alvast een hele eer dat een werk van mij een plaatsje krijgt in mijn stad”, aldus de Roeselarenaar, die in oktober samen met onder meer Justine Cappelle in Ter Posterie te zien zal zijn met zijn werk The Epitaph , hij had een tweede schijf laten maken als back-up.

Nieuw project in Irak

Corona had ook een grote impact op Floris, maar de kunstenaar blikt positief terug. “Mijn werk The Wall in Brussel werd weliswaar uitgesteld naar 2022, maar misschien was dat zo slecht niet. Ik heb alles nu nog beter kunnen uitwerken en ik heb het voorbije jaar ook heel wat nieuwe mensen leren kennen, wat nieuwe opportuniteiten met zich meebracht. Ik heb aan mezelf gewerkt en heb een appartement gekocht. Ik heb deze coronaperiode dus goed overleefd”, lacht Floris, die volop bezig is met een nieuw project in Irak, wat in het verlengde ligt van zijn eerdere rolluikenwerk Out of Business .

De andere werken die Roeselare kocht zijn The Story van Dirk Dejonckheere (in Blekerijstraat), Peer van Maarten Schaubroeck (in Noordhof) en Pee van Mag Vermeiren (Ronde Kom). (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier