Roeselaarse ‘Gele Hesjes-actie’ in mineur

In het Roeselaarse zijn er blijkbaar niet veel aanhangers van deze beweging. Aan het stadhuis daagden zaterdagmiddag slechts een handvol actievoerders op.

© (Foto Stefaan Beel)

Het miezerige weer lokte amper een achttal in fluo getooide ‘betogers’ naar de Grote Markt. Daarna stapte de treurige stoet via de Ooststraat naar het Stationsplein. “Het was de bedoeling om een geweldloos signaal te geven en flyers uit te delen”, verduidelijkte Gentenaar Sam Van Belle, die als woordvoerder fungeerde van dit initiatief. Via de Facebookpagina ‘Leg Vlaanderen plat’ had hij de Roeselarenaars tot actie opgeroepen. “We willen benadrukken dat het gaat om een optocht zonder geweld en zonder politieke kleur”, klinkt het duidelijk. “Indien er iemand dergelijk negatief gedrag zou stellen, doen we onze hesjes uit en gaan we een koffie drinken.” De Belgische acties van de gele hesjes beperkten zich de laatste weken hoofdzakelijk tot Wallonië en de voorbije dagen doken ze ook op in Genk en Hasselt. “Van een ludieke actie is er helemaal geen sprake meer”, aldus Sam. “Het negatieve haalt de boventoon en dat vind ik persoonlijk enorm jammer. Eigenlijk is vandaag het ideale moment om de mensen bewust te maken. Hoe langer het duurt, hoe kwader iedereen wordt.”

Slogans

Roeselaarse 'Gele Hesjes-actie' in mineur
© (Foto Stefaan Beel)

‘Van Zwam’, de FB-naam van een Zwevegemnaar die speciaal voor deze actie naar Roeselare kwam afgezakt, liep met de originele slogan ‘Kip die het beu is om opgeruimd te worden’ door de binnenstad. “Het is niet de bedoeling om mensen uit te dagen of vijanden te maken. We willen iedereen diets maken dat we er samen wel iets aan kunnen veranderen. Het is niet normaal dat een eenvoudige werknemer elke week 200 euro moet uitgeven aan brandstof. Ze verplichten ons enerzijds om onze auto thuis te laten maar anderzijds er is geen alternatief. Met het openbaar vervoer ben je vooral in Wallonië soms een halve dag onderweg om van en naar je werk te sporen en dit kost dan nog eens handenvol geld.” Enkele agenten van zone Riho hielden discreet een oogje in het zeil.

(KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.