Rita houdt met zoektochten de mensen op de been

Redactie KW

Afgelopen zomer namen om en bij de 1.500 mensen deel aan de fotozoektocht in de gemeente. Momenteel loopt er tot eind februari een winterzoektocht en staat er al een nieuwe zomerzoektocht in de steigers. Dit alles is te danken aan de tomeloze inzet van Rita Lepoudre.

Rita Lepoudre (64) is sinds vier jaar met pensioen na een carrière van 32 jaar bij Pama Industries, een firma in industriële onderhoudsproducten. Rita heeft geen ‘zittend gat’ en is dan ook continu in de weer met verschillende zaken. Tijdens de eerste lockdown kwam ze op het idee om een fotozoektocht te organiseren. “De coronaperiode zorgde ervoor dat bij veel mensen de hobby’s wegvielen. Ik zag dat veel gemeenten een fotozoektocht opstelden voor hun inwoners. Toen ben ik zelf naar de gemeente gestapt om iets op poten te zetten en zo kwam de fotozoektocht er”, verklaart Rita.

Rita maakte voor de zomerzoektocht gebruik van twee bestaande wandelroutes, de groene en blauwe lus in Hooglede en Gits. Op beide routes zorgde zij voor de nodige foto’s en het werd een regelrecht succes. “Ik wilde het vooral niet te moeilijk maken zodat het voor iedereen toegankelijk is. Veel mensen gingen door corona voor het eerst wandelen of deden voor het eerst mee met een fotozoektocht. Op die manier hadden ze een doel om buiten te komen. Er kwamen veel mensen van buiten de gemeente af om mee te zoeken, zelfs uit Sint-Niklaas. Ik schrok dan ook van de reacties van mensen die zeiden dat ze langs paadjes in hun eigen gemeente gewandeld hadden waar ze voordien nog nooit waren gekomen. De reacties waren heel erg positief en velen spoorden me aan om nog een nieuwe tocht in elkaar te steken. Sinds december kunnen geïnteresseerden zich uitleven tijdens de winterzoektocht. Deze route meet 10 km en de folders kunnen gratis afgehaald worden bij infopunt Trimard of aan het Oud Gemeentehuis in Gits.”

Zomerfietszoektocht

Terwijl de winterzoektocht pas eind februari afloopt, bereidt Rita een nog grootser project voor: een zomerfietszoektocht. “Dit keer heb ik gekozen voor een fietsroute. Ik heb die volledig zelf uitgestippeld en de totale afstand bedraagt 34 km. Hopelijk zijn de omstandigheden dan al wat beter en kunnen de mensen tussenin genieten van een terrasje. Ik startte al voor Nieuwjaar met het aanmaken van de route op mijn computer. Dan heb ik de route meerdere keren gefietst en hier en daar nog wat aanpassingen gedaan. De bewijzering maak ik ook volledig zelf, in totaal 80 bordjes. Ondertussen heb ik al zeker 20 keer het parcours afgehaspeld op zoek naar foto’s en vragen. Ik doe alles zelf: de foto’s nemen, ze nadien bewerken, … De gemeente zorgt dan voor de prints.”

Geocaching

De grootste passie van Rita is echter geocaching. Dit is een zoektocht naar verborgen schatten met behulp van een gps-ontvanger of een app waarbij je de juiste coördinaten probeert te vinden. Op die plaats zit een potje of iets anders subtiel verstopt met daarin een logboek. Daarop vul je dan je naam in en stop je het weer weg.

“In onze gemeente verstopte ik zelf al 94 caches. Die variëren in moeilijkheid van gewoon een plaats vinden tot een reeks ingewikkelde puzzels oplossen om zo coördinaten te krijgen. Ik speel onder de naam Kaboeterke en haalde zelf al meer dan 7.000 caches. Overal ter wereld kan je aan geocaching doen. Een gouden tip voor wie zelf op schattentocht wil gaan: wil je het leren, ga dan mee met een ervaren cacher. Je kunt veel van die persoon leren”, besluit Rita. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.