Rijmtekkie Spansman brengt eerste plaat ‘Ventana’ uit

Matthias Debosschere ‘aka’ 'Rijmtekkie Spansman' kijkt uit naar de release van zijn debuutalbum. (foto KDS) © Kurt De Schuytener
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Straks volgt er een echte primeur voor Matthias ‘Rijmtekkie Spansman’ Debosschere (37). In Publiek- en Productiehuis Bolwerk stelt de Kortrijkse MC met Ventana op vrijdagavond zijn eerste hiphop-soloalbum voor. “Die was al voor corona klaar, maar wat heeft een release voor zin als je niet kan optreden?”

Matthias Debosschere (37) komt oorspronkelijk uit Avelgem aan de Schelde, een grensgemeente gelegen in de Scheldevallei, tussen Kluisbergen, Zwevegem en Spiere-Helkijn. Na een studenten periode in Gent trok Matthias naar Kortrijk, waar niet de Schelde maar de Leie zich rond het stedelijk decor slingert, Hier werd de jonge Matthias verliefd op zijn huidige vrouw, en brengt er nu zijn drie kinderen groot. Ondertussen ademt, eet en drinkt Matthias Drie Hofsteden, de wijk in het zuidoosten van de Kortrijkse binnenstad, met het Van Raemdonckpark als kloppend hart. Als leraar Nederlands aan OKAN Athena Drie Hofsteden kneedt hij de jeugd van de wijk tot ambassadeurs van zijn stad.

Ook Debosscheres rap, rauw vanuit de buik, vindt er zijn oorsprong. “De videoclip van ‘Bie Joe’, de eerste single van mijn debuut-EP Ventana, werd er zelfs opgenomen”, glimlacht Matthias. “Solidariteit wordt schaarser. Maar hier niet. Hier voel ik me thuis.”

Eind jaren negentig, in zijn vroege tienerjaren, begon Matthias al naam te maken in de Vlaamse hiphop-scene. En toch duurde het nog twee decennia tot zijn eerste solo-album, in het West-Vlaams, het licht zag. “Ik heb veel geëxperimenteerd. In ’t prille begin richtte ik met een bende maten een hiphopmagazine op: ‘Wasteland’, daarna heb ik me bij ‘Het Verdict’ verder verdiept in de Vlaamse hiphop”, legt hij uit. Ook bij M’NB’S, het Kortrijkse Funkcollectief waar Matthias frontman was, bleven zijn roots nog enigszins verdoken. Die sluimerden wel op het achterplan, in een oppervlakkige slaap, maar op vinkenslag. “Maar ik heb ze nooit kunnen loslaten.”

Het West-Vlaamse hiphop kent weinig helden. Enkel ‘t Hof van Commerce is een constante in de scene, en de laatste jaren scoorde ook Brihang goed. Die laatste zingt evenwel doorgaans met een zacht West-Vlaams accent. “Brihang brengt inderdaad niet het authentieke West-Vlaamse hiphop. Bij hem zie je, net als bij Zwangere Guy trouwens, het effect van een groot publiek. Als West-Vlaamse rapper kán je niet groot worden. Waar moet je naartoe met je songs?”

WK in Parijs

Ook al was het bereik kleiner, toch bleef het West-Vlaams Matthias aan de mouw trekken. Uiteindelijk brak hiphopcontest ‘End of The Weak’, eind 2018, de ban. Met West-Vlaamse rap won Matthias op dat officieus BK, als beste ‘allround rapper’, en mocht hij naar het WK in Parijs. “Ik had toen muziek nodig voor mijn teksten. Mijn copain Rookwalm (Igwin Janssen, red.), een van de weinige West-Vlaamse muzikanten die professioneel bezig is met hiphop, sprong in het gat. En we waren vertrokken.”

Matthias, met als alias Rijmtekkie Spansman, werd vijfde op dat WK. Enkel een Amerikaan, Fransman, Engelsman en Canadees bleven hem voor. De samenwerking met Rookwalm bleek vruchtbaar. Ook productioneel, want in het voorjaar van 2021 kwam de EP ‘BRIKLOS uit. En aan een LP werd sindsdien hard gewerkt. “Die was eigenlijk al voor corona klaar. Maar wat heeft het voor zin een plaat uit te brengen, als je niet kunt optreden?”

Andelisse

Uiteindelijk werd begin september ‘Andelisse’, het vlaggenschip van soloalbum ‘Ventana’, op West-Vlaanderen losgelaten. Vrijdagavond 24 september, vanaf 20u, stelt Rijmtekkie Spansman zijn album voor op Bolwerk (Visserskaai). Onder meer Het Verdikt, Mojo Boj en DJ Proceed zijn erbij.

“Voorlopig mijn enig concertoptreden. Maar ik sta open voor meer. Aan Instagram- of Facebook-likes heb ik niets. Ik wil de mensen zien glimlachen als ik rap. De rest interesseert me niet. Me volledig op hiphop gooien? Graag. Maar dat is nog niet aan de orde. En als het een hobby blijft: tempis.”

Wie Rijmtekkie Spansman wil volgen kan dat op Instagram (rijmtekkiespansman) en via Facebook. Tickets voor het releaseconcert op vrijdag worden aan de deur verkocht. Rijmtekkie Spansman zelf treedt op vanaf 22.30u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier