Reuzengilde komt tegenslagen niet te boven en stopt met Feestmarkt

De Reuzengilde stopt na drie jaar met het organiseren van de Feestmarkt in juni. De tegenslagen stapelden zich op waardoor het niet langer opportuun is om de organisatie voort te zetten. “We hopen dat de Bissegemse jeugd een poging doet om dit evenement verder te zetten.”

De Feestmarkt blijven organiseren blijkt niet haalbaar voor de Reuzengilde. © a-EDB

Door Els Deleu

De mensen van de Reuzengilde waren er zich van bewust dat het niet makkelijk zou zijn om de jaarlijkse markt het tweede weekend van juni te organiseren. “Dat het zo moeilijk zou zijn om in Bissegem op de volledige steun en medewerking te rekenen, hadden we echter niet verwacht”, klinkt het ietwat teleurgesteld. Na een uitgebreid overleg en evaluatie over de laatste drie edities van de Feestmarkt besloot de Reuzengilde om te stoppen met de organisatie.

Nieuw leven

“Toen Unizo Bissegem drie jaar geleden besliste om geen jaarmarkt meer te organiseren, namen we met de Reuzengilde het heft in handen om deze organisatie verder te zetten”, vertelt Freddy D’Hondt. “We wilden dit ooit zo succesvolle evenement nieuw leven in blazen.”

Freddy was als lid van Unizo jarenlang betrokken bij de organisatie van de jaarmarkt en wist goed waar de pijnpunten lagen. De jaarmarkt kreeg met ‘Feestmarkt’ een nieuwe naam en alles werd in het werk gesteld om weer zoveel mogelijk marktkramers naar Bissegem te lokken, want dat aantal was de laatste jaren van de jaarmarkt sterk verminderd.

Tegenslagen

De Reuzengilde kreeg echter telkens te maken met tegenslagen. “Het eerste jaar dat we de Feestmarkt organiseerden was de overweg door werken gesloten en moesten we een shuttle inleggen voor zij die van over de spoorweg moesten komen. Het jaar erop organiseerden we een Foodtruckfestival in de Gullegemsesteenweg maar dit was niet echt succesvol. Bovendien werd Bissegem door de moeilijke communicatie met de politie van uit Kortrijk bijna niet bereikbaar. Tenslotte waren de werkingsmiddelen die we van de stad kregen slechts een aalmoes. Als we zien welke middelen andere organisaties krijgen, kunnen we hier niet gelukkig mee zijn.”

Dergelijke feesten hebben enkel kans op slagen als er wordt samengewerkt – Freddy D’Hondt, Reuzengilde

“Na het tweede jaar rees al de twijfel of we moesten doorgaan. We wisten dat in 2019 het tweede weekend van juni samenviel met de Kortrijkse Sinksenfeesten die jaar na jaar groter worden. Dat de concurrentie echter zo groot zou zijn, hebben we wellicht wat onderschat.”

“Er schreven zich toch heel veel marktkramers in en de horeca van op Bissegemplaats deed een schuchtere poging om samen te werken, dus zag het er goed uit. Jammer genoeg kregen we de zaterdag te maken met extreme weersomstandigheden. Veel marktkramers kwamen niet opdagen en zij die er waren, konden hun goederen niet uitstallen. Noodgedwongen werd de Feestmarkt ingekrompen, dat was volgens ons de enige goede keuze. Sommigen vonden het hier al nodig om kritiek te leveren.”

Bal in kamp van jeugd

“Uiteindelijk kwam er op zondag toch wat volk opdagen maar de jaren dat iedere marktkramer hier goede zaken had gedaan en met de glimlach huiswaarts kon keren, behoren tot het verleden. Het lijkt ook gemakkelijker om kritiek te leveren en mensen persoonlijk aan te vallen, dan zelf de nek uitsteken om iets moois te realiseren. Dergelijke feesten hebben enkel kans op slagen als er wordt samengewerkt!”

De Reuzengilde hoopt nu dat de jeugd een poging doet om de jaarlijkse markt die al 43 jaar bestaat het tweede weekend van juni verder op touw te zetten. “Wij zijn bereid om de nieuwe organisatoren met raad en daad bij te staan”, besluit Freddy.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.