Restauratie Lakenhallen flink voor op schema en dat heeft gevolgen: “Hopelijk kunnen we straks onze terrassen zetten”

Het project zit voor op schema, maar kost uiteindelijk wel een miljoen euro meer dan eerst gedacht. © TP
Redactie KW

De voorkant van de Lakenhallen is afgewerkt, nu resten nog de achterkant en het Nieuwerck. De restauratie ligt maar liefst anderhalf jaar voor op schema en dat heeft onverwachte gevolgen.

“De stellingen zijn verdwenen en het resultaat mag gezien worden.” Iepers erfgoedschepen Philip Bolle (Vooruit) is lovend voor het vooraanzicht van de Lakenhallen, dat na vier jaar restauratie voor het eerst volledig zichtbaar wordt. Nu resten nog twee van vijf restauratiefases: de achterkant van het werelderfgoed aan de kant van de kathedraal en het Nieuwerck.

“We liggen anderhalf jaar voor op schema”, verrast Bolle. “Als de weergoden en de rest meezitten, zullen we halfweg 2026 afronden. Dit lijkt bijzonder onwaarschijnlijk, maar het heeft te maken met een zeer strakke opvolging door onze technische dienst, een creatief en gedegen studiebureau en de gunning van de eerste drie fases aan dezelfde restaurateur, waardoor er amper tijdverlies was.”

Expo Yper Museum

Deze veranderde timing heeft gevolgen voor de laatste fases. “Het Yper Museum dat zich in de Lakenhallen bevindt, ging uit van een afwerking tegen 2028 en stemde de eigen planning van de tijdelijke tentoonstellingen daarop af. Om de verstoring van een lopende tentoonstelling te voorkomen, kunnen we voorlopig geen restauratiewerken uitvoeren aan de kant van het Sint-Maartensplein en de kathedraal. Daarom doen we eerste de kant van het Nieuwerck.”

Terrassen

Daar kan de opbouw van de stellingen een impact hebben op enkele terrassen van de Grote Markt. “Het gaat om mijn terras en vooral het terras van brasserie In ’t Klein Stadhuis in het hoekje van de Grote Markt tegen de Lakenhallen”, zegt Rudi Declercq, uitbater van restaurant Den Anker. “Het eerste plan zou zijn om de stelling op te slaan in juni, maar dan zitten we met serieuze gevolgen voor ons hoogseizoen. Er lopen wel nog gesprekken met de stad en de aannemer. Hopelijk beginnen ze aan de andere kant van het Nieuwerck en volgt na het bouwverlof onze kant zodat de meeste werken in het najaar en de winter worden uitgevoerd.”

Miljoenenwerf nog duurder

Corona, de oorlog in Oekraïne, de malaise in de bouw en de prijsstijgingen lieten zich ook voelen op deze miljoenenwerf. “We hielden enkele keren ons hart vast de voorbije jaren, zoals iedereen die aan het bouwen was”, stelt Bolle. “Een eerste tegenslag was een bijkomende kost van 600.000 euro voor de isolatie van het dak. Gelukkig wordt dit ongeveer gecompenseerd door een tegemoetkoming van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed en andere bijkomende middelen. Een tweede tegenvaller waren de indexaties van materialen en lonen, waardoor het geraamde project van vijftien miljoen euro ongeveer een miljoen duurder wordt. Zo’n negen miljoen wordt betaald door Ieper en zo’n zeven miljoen door Agentschap Onroerend Erfgoed.”

Afwerking Leet

Die andere miljoenenwerf naast de Lakenhallen is bijna afgewerkt: momenteel wordt op het Sint-Maartensplein de laatste hand gelegd aan de heraanleg van de Leet. De afwerking liep de voorbije maanden vertraging op door regenval, maar op de laatste zitting van de gemeenteraad werd een ultieme deadline vooropgesteld: de Kattenstoet op 12 mei. “Tegen het paasverlof moeten de werken zo goed als klaar zijn als de weersomstandigheden niet verder tegenwerken”, verklaarde Ives Goudeseune, schepen van Openbaar Domein (Vooruit), die ook de archeologische opgravingen en de zoektocht naar gespecialiseerde kasseileggers aanhaalde als bijkomende factoren voor de vertraging. “Maar tegen de kattenstoet is het zeker helemaal afgewerkt en toegankelijk.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier