Resident Hans Maton uit Torhout verlaat Groenhove

Hans Maton bij zijn leuke cadeau: een cartoon van O-Sekoer. © Foto JS
Johan Sabbe

Hans Maton (60) is niet langer de resident van het Diocesaan Centrum Groenhove, een functie die hij sinds begin 2009 vervulde. Vorig jaar is hij na veertig jaar met pensioen gegaan als leraar van de Middenschool Sint-Rembert en nu heeft hij ook een punt gezet achter zijn taken in Groenhove.

Gevolg: de residentiewoning aan de ingang van het bosrijke domein van het diocesaan centrum staat sinds een aantal weken leeg. Hans is verhuisd naar een woonst in de Korenbloemstraat.

School en Groenhove

Hans begon in 1977 les te geven aan wat vroeger het Sint-Jozefsinstituut heette en nu de Middenschool Sint-Rembert is. Hij ging een onderwijscarrière van veertig jaar tegemoet, hoofdzakelijk als leraar Nederlands. Vorig jaar behoorde hij trouwens tot de twaalf genomineerden van de wedstrijd Beste leraar Nederlands 2017 van België en Nederland, een initiatief van de radioprogramma’s De bende van Annemie van VRT Radio 1 in Vlaanderen en De Taalstaat van NPO Radio 1 in het Nederlandse Hilversum. Winnen deed hij uiteindelijk niet, maar tot de finalisten behoren, was op zich natuurlijk een hele eer.

Ettelijke jaren is Hans resident geweest van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert – in een huis in de Bruggestraat – maar begin 2009 trok hij voor een gelijkaardige functie naar Groenhove, waar het diocesaan centrum op het punt stond om zijn deuren voor het brede publiek open te gooien. Dat laatste gebeurde in september 2009. “Vanaf dan ben ik veel meer dan de resident van Groenhove geweest”, zegt Hans. “Ik heb me over de vrijwilligers in de almaar drukkere cafetaria ontfermd, probeerde nieuwe bezoekers naar het domein te halen, zorgde voor een hartelijke ontvangst voor de mensen, opende en sloot de gebouwen, hielp de website up-to-date houden, enzovoort. Ook op zondag was ik zo goed als altijd in de weer, vooral in de cafetaria. Ik ben tussenin zelfs een tijdje directeur van het diocesaan centrum geweest.”

Intussen is Luc Verbrugge directeur van Groenhove en waren de taken voor Hans lichter geworden. Maar hij bleef zich onder andere voor de cafetaria inzetten. Nu geeft hij de fakkel volledig door, al is er nog geen nieuwe resident aangesteld. Hans werd tijdens een kleine plechtigheid door de verantwoordelijken van het diocesaan centrum bedankt voor de voorbije negen jaar van grote inzet. Hij kreeg een cartoon van Torhoutenaar O-Sekoer cadeau met daarin grosso modo zijn hele levensloop verwerkt.

Te ontginnen kansen

Nu komt er tijd vrij voor nieuwe uitdagingen. “Ik ben lid geworden van het koor Lamidore, de gepensioneerdenkring Rembert Senioren van de school en Neos Torhout”, zegt hij. “En ik kan me nog meer wijden aan een van mijn hobby’s, met name het verzamelen van miniatuurtreinen.”

Hans kijkt met een goed gevoel op zijn Groenhove-periode terug en hoopt dat het bisdom het belang van het diocesaan centrum blijft inzien. “Groenhove verdient een dynamische toekomst”, zegt hij. “Dit domein heeft nog veel te ontginnen kansen en mogelijkheden. Vorig jaar kwamen er 50.000 mensen over de vloer. Dit mag absoluut niet verloren gaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.