Renovatietraject in Krottegem werd een succes, nu ook voordelig tarief voor andere Roeselarenaars

Hanne Dierynck, Emmelie Callewaert, Ine Lobelle, Alex Verrecas en Michèle Hostekint zagen het project een succes worden in Krottegem. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Twee jaar nadat het project ‘Energiewijk Krottegem’ werd opgestart maakt de stad een evaluatie. “Zo’n tien procent van alle huiseigenaars in Krottegem kwam langs bij de stadsdienst Wonen om de thermografische foto van hun gevel te bespreken. In verschillende huizen werd ook al volop gerenoveerd. We kunnen dus mooie resultaten voorleggen”, aldus schepen van klimaat Michèle Hostekint (Vooruit).

Twee jaar geleden werd in het Roeselaarse stadsgedeelte Krottegem het pilootproject ‘Energiewijk Krottegem’ opgestart. De stad sloeg daarvoor de handen in elkaar met Rots vzw, de WVI en Acasus. Zij hielpen de voorbije periode bewoners bij het formuleren van renovatieadvies, bij het zoeken van aannemers en gaven informatie over renovatiepremies. “Het project kan vandaag mooie resultaten voorleggen. Hoewel de energiecrisis veel mensen tot actie aanzette, had de aanhoudende prijsstijging van materialen dan weer een remmend effect op renovaties op korte termijn”, merkte schepen Michèle Hostekint. Zo’n tien procent van alle huiseigenaars in Krottegem kwam langs bij de stadsdienst Wonen om de thermografische foto van hun gevel te bespreken. Bij 150 bewoners kwam de renovatiebegeleider over de vloer om een renovatievoorstel op maat te maken. Daarbij werd onder andere bekeken welke maatregelen de meeste impact en het hoogste rendement zouden hebben. “Een vijftigtal bewoners is met het advies onmiddellijk aan de slag gegaan. Dit renovatietraject zorgde voor warmere huizen, een lagere energiefactuur voor de bewoners en een positief effect op het klimaat”, aldus de schepen.

Goedkoop renovatieadvies tot en met 30 juni

Inmiddels is het pilootproject in Krottegem doorgetrokken naar de rest van de stad. “In Krottegem was het advies en de begeleiding wel gratis, maar we hebben nu ook een erg voordelig traject uitgewerkt voor heel Roeselare”, aldus schepen Hostekint. Alle inwoners van Roeselare en deelgemeenten kunnen renovatieadvies -en begeleiding aanvragen aan een voordelig tarief van 50 euro in plaats van 600 euro. Het tijdelijk renovatieaanbod geldt nog tot en met 30 juni. Meer informatie is te vinden door te klikken op ‘Duurzaam renoveren? Jaaa maar hoe? op de website www.klimaatswitch.be. “De voorbije periode toonden 400 Roeselarenaars, naast de mensen uit Krottegem, al interesse.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier