Renovatie Zomerloos zit in laatste rechte lijn

De werken aan de evenementenhal Zomerloos vorderen. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

De grondige renovatie van het cultuur- en vrijetijdscentrum Zomerloos zit in een laatste rechte lijn. In drie fases wordt hard doorgewerkt aan de oplevering en opening. Een eerste fase daarin is gepland voor 25 juni, de laatste voor begin oktober.

Het grootschalige project begon in augustus 2022 met de afbraak van het verouderde zwembad. Na tal van voorbereidende werken en procedures legde in april 2023 het stadsbestuur de eerste steen van wat een nieuw centrum voor cultuur, vrije tijd en toerisme moet worden. Totale kostenplaatje: om en bij de 6 miljoen euro, van de eerste steen tot de laatste kabel. Zowat een jaar na die eerstesteenlegging is het lonken naar de oplevering.

Eind juni

“Richting de complete voltooiing zijn er drie fases”, legt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) uit. “Op 25 juni om 19 uur openen we het toeristisch infopunt. Met ‘Visit Gistel’ willen we onze toeristische troeven nog veel meer uitspelen. Tegen dan is nog niet het volledige Zomerloos-gebouw klaar, maar wel de inkom richting het infopunt.” Voor dit deelproject kreeg de stad ook Vlaamse subsidies.

Rond de start van het nieuwe schooljaar wil het stadsbestuur met een meerdaagse opendeur het brede publiek laten kennismaken met het gebouw. Over de invulling van het programma houden ze in Gistel de lippen nog stijf op elkaar. “Tegen dan moet de volledige benedenverdieping afgewerkt zijn”, zegt burgemeester Defreyne. “Tot slot willen we begin oktober het nieuwe onderkomen van jeugdhuis Uzuz openen. De houten chalet die ze nu gebruiken nabij Torp gaat dan naar de buitenschoolse kinderopvang Zonnebloem.”

Later in het najaar verhuizen ook de muziekschool en verenigingen naar de bovenverdieping, al is daar nog geen exacte datum voor. “We kijken helaas aan tegen zo’n zes maanden vertraging, na bezwaar van een aannemer. Dat bezwaar is nu helemaal van de baan. Deze maand begint een gespecialiseerde firma met de afwerking van het plafond, vast meubilair, akoestische wanden en binnendeuren. De algemene werking van Zomerloos blijft gewoon doorlopen.”

Ook sommige omgevingswerken, zoals de aanleg van voetpaden, zijn al gestart. In het plantseizoen van volgend najaar volgt de groenaanleg. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier