Rekkemse Vredesboom ontmoetingsplaats van vrede

Deze Vredeswake was meteen ook een eerbetoon aan Jaak Rosseel. © NV
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

In Rekkem vond de jaarlijkse plechtigheid plaats aan de Vredesboom bij de parking aan de Barthelschool. De organisatie was weer in handen van de Werkgroep Rekkem Toen.

“Deze Vredeswake is meteen ook een eerbetoon aan Jaak Rosseel, medewerker van Werkgroep Rekkem Toen, fervent muziekliefhebber, poëet en vredesapostel”, zegt Jacques Dufourmont. De ceremonie verliep in samenwerking met het stadsbestuur, de Vaderlandslievende Verenigingen van Menen, Rekkem en Lauwe en de Rekkemse Basisscholen. De kinderen van het 5de en het 6de leerjaar en de leerkrachten en directie van de gemeentelijke basisschool Barthel Beste waren ook aanwezig.

“Vandaag is het twee jaar geleden dat wij hier de Rekkemse Vredesboom en het herdenkingsmonument plechtig hebben ingehuldigd. Net alsof het gisteren was. Ik herinner het me nog goed. Een jonge vrouw uit Oekraïne nam toen ook het woord. Zij was uit haar land weggevlucht uit angst voor de oorlog die toen anderhalve maand in haar land bezig was. Zij sprak haar bezorgdheid uit voor haar familieleden die gekozen hadden om in Oekraïne te blijven ondanks het felle oorlogsgeweld.”

Oorlogsgeweld

“Wij hebben toen ook de hoop en de wens uitgesproken dat er snel een einde zou komen aan dit conflict”, vertelt burgemeester Eddy Lust. Maar ruim twee jaar verder houdt het oorlogsgeweld nog steeds aan en dit ten koste van duizenden gesneuvelde soldaten en vele burgerslachtoffers en ook kinderen…

“Het zou een goed idee zijn om wereldwijd mensen die oorlog hoog in hun vaandel dragen op 8 mei uit te nodigen hier in Rekkem om het zinnetje te lezen dat hier op het monument staat ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd die te herhalen’”, vervolgt Eddy Lust. Onze kinderen die elke morgen deze schoolpoort binnenstappen, kunnen dit zinnetje elke dag opnieuw lezen. Misschien wel tot vervelens toe… “Maar mag ik jullie als burgemeester van onze stad vragen om die zin te blijven lezen en herhalen. En vertel het verder. Vertel het aan iedereen die wil luisteren naar jullie boodschap van vrede en verbondenheid”, aldus Eddy Lust.

Historische context

De plechtigheid was doordrenkt met betekenis, niet alleen vanwege de historische context van deze dag, maar ook vanwege het eerbetoon aan een bijzonder man. “Jaak Rosseel, een man van vele talenten en een ware ambassadeur van vrede, krijgt vandaag een eerbetoon voor zijn onschatbare bijdrage aan onze gemeenschap. Zijn liefde voor muziek, zijn passie voor poëzie en zijn inzet voor vrede hebben ons allen geïnspireerd en verrijkt”, besluit Eddy Lust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier