Reddende engelen bij ongeval E403 waren (toevallig) geoefende hulpverleners

(Foto JVM)
Olivier Neese

Met een oproep via KW.be probeerden Noëmi Borrey (24) uit Oostende en Kjell Ketelers (26) uit Uitkerke, twee basketbalspeelsters van BC Knokke-Heist, hun reddende engelen te vinden.

En met succes, het waren Dave Noiron uit Hooglede en Anton Degrieck uit Torhout die de twee dames de eerste zorgen boden na hun zwaar ongeval langs de E403.

De twee basketbalspeelsters hadden immers vorige week zaterdag een zwaar ongeval langs de E403. Bij hun terugkeer van een basketbalmatch in Kortrijk bleek er plots ter hoogte van Kachtem een matras op de pikdonkere autosnelweg te liggen. Een aanrijding kon niet meer vermeden worden en de dames belandden in de sloot, op nog geen haar van een paal.

Fulltime hulpverleners

Hun zoektocht naar hun redders kent nu een positief resultaat. Het bericht werd veelvuldig gedeeld op Facebook en met succes. Enkele lezers van KW.be vonden de twee helpende handen: Dave Noiron uit Hooglede en Anton Degrieck uit Torhout.

Uiteraard zijn we meteen gestopt om hulp te bieden

Als bij toeval bleken de twee mannen professionals. Ze waren vroeger fulltime brandweerman, maar hebben recent het bedrijfje Metis gestart. Dat legt zich toe op het aanleren van EHBO-opleidingen en -lezingen. “We kwamen die zaterdagavond net van een voordracht aan de Rotaract-afdelingen van West- en Oost-Vlaanderen in Kortrijk”, vertelt Dave Noiron. “Aan een van de afritten in Roeselare, waar het pikdonker was, zagen we plots een wagen in de berm liggen. Uiteraard zijn we meteen gestopt om hulp te bieden. Een extra geluk: we hadden meteen ook heel wat materiaal mee.”

Dave Noiron
Dave Noiron

“Zorg voor je eigen veiligheid”

De twee dames hadden dus het geluk dat er meteen twee professionals – de twee mannen zijn ook nog vrijwillige brandweerman/ambulancier bij het korps van Torhout – stopten. Maar wat raadt Dave Noiron aan voor leken die een ongeval zien gebeuren? “Eerst: volg een cursus bij ons. (lacht) Neen, alle gekheid op een stokje: het is zó belangrijk dat mensen weten wat ze in zulke situaties moeten doen. Dat kan aangeleerd worden. Sommige mensen dúrven uit angst en onwetendheid niets meer doen, hoewel ze door enkele simpele handelingen misschien een mensenleven kunnen redden. En twee: maak dat je zelf veilig bent. Bijvoorbeeld tijdens dat ongeval was het echt pikdonker. We hebben er eerst voor gezorgd dat we in alle veiligheid konden werken. Daarbij kregen we de hulp van andere chauffeurs, die de aanrijdende wagens afleiden. Het zou maar al te gek zijn dat er extra slachtoffers vallen.”

(Olivier Neese)

>> Meer info over Metis: www.metis-education.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.