ReCycle en Ginger House & co. openden officieel hun nieuwe onderkomen: “Naast een goedkope fiets ook altijd een leuke babbel”

Ginger House & co neemt ook op de nieuwe locatie allerhande initiatieven om mensen samen te brengen. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op zaterdag 4 mei hebben sociaal fietsatelier ReCycle en Ginger House & co., het verbindende initiatief van Rukhsana Zubair, officieel hun intrek genomen in het oude handelspand langs de Zuidstraat 11 op Bredene Sas. “We hebben hier een mooie nieuwe uitvalsbasis gevonden”, kon Robert Van Rootselaar, geestelijke vader van ReCycle, intussen vaststellen.

Drie jaar geleden was Robert Van Rootselaar, ingeweken Nederlander en wereldburger na vele jaren professionele omzwervingen, een van de vrijwilligers in het tijdelijke asielcentrum Horizon. De terloopse vraag naar een tweedehands fiets daar zette hem aan het denken: waarom niet oude fietsen inzamelen, ze opknappen en vervolgens wegschenken of voor een symbolisch klein bedrag verkopen aan wie zo’n tweewieler nodig heeft om aan een eerste baan te raken?

Robert zette in zijn tuinhuis in geen tijd een klein fietsatelier op poten, kreeg tientallen oude fietsen cadeau en ging aan de slag. Toen het tuinhuisje te klein bleek, sprongen toenmalig schepen Eddy Gryson (Vooruit) en toenmalig gemeentesecretaris Yannick Wittevrongel in de bres en bezorgden ReCycle -want zo had Robert zijn sociale project intussen gedoopt- een onderkomen in een leegstaand handelspand langs de Kapelstraat. ReCycle werd al snel een plek waar niet alleen Bredenaars, maar ook toeristen en tweedeverblijvers met hun defecte fiets kwamen aankloppen voor een kleine herstelling. Intussen bleven de afgedankte fietsen binnen lopen in de Kapelstraat.

Nieuwe locatie

Eind vorig jaar kreeg Van Rootselaar echter het nieuws dat het oude pand wordt afgebroken om plaats te maken voor nieuwe appartementen. ReCycle en Ginger House, dat er intussen ook was ingetrokken, moesten op zoek naar een nieuwe locatie. Opnieuw sprong Eddy Gryson in de bres en zorgde ervoor dat een voormalige handelsruimte langs de Zuidstraat op ‘t Sas (waar ooit de Spar gehuisvest was) redding bracht.

Robert Van Rootselaar: “Wij zijn teruggekeerd naar de essentie van ons sociaal fietsatelier”

Afgelopen zaterdag mochten Rukhsana Zubair van Ginger House en Robert officieel hun nieuwe thuis aan de Bredenaars voorstellen. Beiden lijken uitermate tevreden met hun nieuwe stek. “Dit pand biedt veel mogelijkheden. We zijn hier ook teruggekeerd naar de essentie van ons sociaal fietsatelier, met name oude fietsen herstellen en ze aanbieden tegen 60 à 70 euro aan wie er nood aan heeft. Soms belandt hier ook al eens een duurdere koersfiets, die we dan oplappen en verkopen. Met die opbrengst kunnen we dan weer nieuwe onderdelen aankopen”, liet Robert optekenen.

Verbindend

Robert Van Rootselaar: “We herstellen hier oude fietsen en bieden ze tegen 60 à 70 euro aan aan wie er nood aan heeft.”
Robert Van Rootselaar: “We herstellen hier oude fietsen en bieden ze tegen 60 à 70 euro aan aan wie er nood aan heeft.” © MM

Ook Rukhsana voelt zich al helemaal thuis aan de Zuidstraat. Ze richtte haar deel van het pand gezellig in om er wekelijks, op vrijdag, buurtbewoners te ontvangen op koffie, thee en een verbindende babbel. “Het is voor de mensen met een migratieachtergrond ook een uitgelezen kans om het Nederlands wat te oefenen en om elkaar en andere Bredenaars te ontmoeten. Etentjes, lezingen, workshops…ze moeten allemaal bijdragen tot de opdracht die Ginger House zichzelf oplegt: mensen van alle rang, stand en afkomst samenbrengen”, aldus Rukhsana.

Rukhsana Zubair: “Mensen met migratie-achtergrond krijgen hier uitgelezen kans om Nederlands te oefenen”

Het pand langs de Zuidstraat was zonder twijfel een welgekomen oplossing voor het huisvestingsprobleem van beide initiatieven, maar definitief is ze niet. “Eddy, intussen politicus af, zorgde ervoor dat eigenaar Pieter Blomme (van het gelijknamige bouwbedrijf, red.) ons het ter beschikking stelde. In afwachting van verdere plannen met de site weliswaar. We zien wel. Ik blijf dit ook niet eeuwig doen. Op mijn 77ste wil ik nog wat genieten van het leven, samen met partner Chrisi, die hier momenteel trouwens enkele van haar werken exposeert.”

ReCycle is elke werkdag open van 10 tot 13 uur en van 14 tot 16 uur (of op afspraak). Meer info over Ginger House & co. op www.gingerhouse.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier