Reanimatie op school voor een ‘Hartveilige gemeente’
De gemeente Meulebeke zet in op de veiligheid van de inwoners. Om te beginnen zal men begin volgend schooljaar in alle laatste jaren van de basisscholen in de gemeente onderricht geven om levens te redden, ook de reanimatie zal hierbij aan bod komen.
Schepen van Onderwijs Paul Demeulemeester: “De tijd dat scholen enkel een kennisfabriek zijn, ligt al lang achter ons. We zetten er steeds meer op in om allerlei waarden en competenties over te brengen naar onze jeugd. Bij dit alles dient er ook aandacht te gaan naar levenskwaliteit en het redden van levens. We herinneren ons nog allemaal wat Christian Eriksen overkwam tijdens de wedstrijd Denemarken – Finland. Levens redden moet voor iedereen een haalbare kaart worden. Om die reden starten we met een lessenreeks reanimatie in alle zesde klassen.”
Nood aan kennis
Cijfers bewijzen het, buiten het ziekenhuis zijn er in ons land 30 gevallen van hartfalen per dag. “Er is dus zeker nood aan kennis om in een dergelijk geval doeltreffend in te grijpen. Hoe meer kennis omtrent reanimatie en hartmassage, hoe meer levens er gered worden”, horen we bij schepen Demeulemeester.
Indien deze kennis reeds van op jonge leeftijd wordt aangebracht en opgeslagen, hoe meer kans op overleven er is.
“Om die reden wil de gemeente dit schoolproject subsidiëren en tezelfdertijd ook de burgers hierop attent maken. Wij willen van Meulebeke een ‘Hartveilige gemeente’ maken”, klinkt het.
Concreet betekent dit dat er met de aanvang van het nieuwe schooljaar wordt gestart met de opname van de leerinhoud en de opleiding in het jaarplan. De lessenreeks wordt gegeven door specialisten in het vak. Er wordt ook gerekend op het feit dat de leerlingen de opgedane kennis zullen overdragen naar ouders, broers en zussen. De gemeente gaat het engagement aan om dit project jaarlijks te herhalen.
“Op jaarbasis kost ons dit 1.985 euro, een bedrag dat we heel graag spenderen aan de gezondheid van onze inwoners.” (LB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier