Realisatie nieuwe zeesluis in Zeebrugge loopt een jaar vertraging op

De oude Visartsluis in Zeebrugge © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De realisatie van de nieuwe zeesluis in Zeebrugge loopt een jaar vertraging op. Dat bleek tijdens de debatten in de Brugse gemeenteraad maandagavond.

Eerder al liet het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken in een communiqué weten dat de realisatie van de nieuwe zeesluis vertraging opgelopen heeft. De initiële planning voorzag een definitief projectbesluit eind 2023. Omwille van de nood aan grondig onderzoek op het vlak van leefbaarheid, milieu en klimaat voor alle mogelijke inrichtingsalternatieven van zowel de sluis als de Nx, duurt het studietraject langer dan verwacht. De Vlaamse overheid beklemtoont dat de realisatie van de Nieuwe Sluis Zeebrugge op deze locatie een topprioriteit blijft.

Verbindingsdok

Dat bevestigde ook de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V), nadat hij een onderhoud had met minister Lydia Peeters (Open VLD). Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) maakte van de impasse gebruik om tijdens de gemeenteraad te pleiten voor een andere locatie voor de sluis: “Het Verbindingsdok is een beter alternatief. Wat zal de stad aanvangen met de vele leegstaande uhizen in de stationswijk? Die riskeren te verloederen nu het dossier vertraging opgelopen heeft.”

Vandammesluis

Dirk De fauw (CD&V) reageerde heftig: “Een andere locatie is niet aan de orde. Geef eindelijk eens toe dat u in dit dosier de politieke strijd verloren hebt. Studies wezen de oude Visarsluis aan als de beste locatie voor een nieuwe sluis. Weer veranderen zou voor onnoemelijk veel vertraging zorgen. Ik hou mijn hart vast als ooit de Vandammesluis defect raakt en tal van schepen vastzitten in de achterhaven. Zeebrugge heeft dringend een nieuwe sluis nodig, de ondernemers smeken om een oplossing.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.