Raphaël en Lucienne vieren briljanten huwelijksjubileum: “Op het Bal van de Pompiers keek ik in haar ogen, en ze blonken”

De schepenen Isabelle Degezelle en Raf Deprez met de jubilarissen Raphaël Thermote en Lucienne Vancouille.© (Foto GV)
De schepenen Isabelle Degezelle en Raf Deprez met de jubilarissen Raphaël Thermote en Lucienne Vancouille.© (Foto GV)
Redactie KW

Raphaël Thermote en Lucienne Vancouille, nu allebei 89, hebben hun briljanten huwelijksjubileum gevierd. Ze zijn dus 65 jaar getrouwd, maar de vonk sloeg al vier jaar eerder over. Op het Bal van de Pompiers. Raphaël glundert, wanneer hij het vertelt. Mooie herinneringen blijven je heel lang bij.

Tja, zo gaat dat nu eenmaal, als je jong bent. Raphaël herinnert het zich nog levendig, zelfs al is het ondertussen 69 jaar geleden: “Al mijn vrienden in het leger kregen brieven van hun lief. Ik niet, want ik had geen lief… Daar moest dus aan gewerkt worden, dacht ik. Toen ik op het Bal van de Pompiers in de ogen van Lucienne keek, begonnen die te blinken. Toen heb ik niet getwijfeld”, vertelt hij, en voegt er lachend aan toe: “En ik heb er nog altijd geen spijt van!”

Raphaël is geboren in Gullegem, op 5 april 1932. Hij ging er naar school, tot hij op zijn veertiende naar Doornik trok ‘om er zijn Frans te leren’. Als jonge knaap werkte hij eerst bij zijn vader, die in de vlassector actief was. Na zijn legerdienst ging Raphaël aan de slag bij de Watermolens in Harelbeke. Daarna trok hij naar de sigarenfabriek Vandermarliere, en op zijn 35ste begon hij te werken bij de Zwevegemse firma Bekaert.

Lucienne is geboren in Moen, op 12 juli 1931. Na haar schooltijd trok ze nog twee jaar naar Pecq, ook al om er haar Frans te leren. Ze ging daarna aan de slag als ‘winkeldochter’, trok vervolgens naar een naaiatelier en eindigde bij, jawel, sigarenfabriek Vandermarliere, die we nu vooral kennen van de betere sigaar onder de naam J. Cortès.

De jubilarissen zijn de ouders van Jean-Marie. Hij trouwde met Corry Vandenbogaerde en samen zorgden ze voor drie kleindochters: Noortje, Doortje en Floortje.

Auto weggedaan

Raphaël is eigenlijk een echte huismus. Hij brengt zijn tijd graag door bij zijn vogels, en stond vroeger altijd klaar om een klusje uit te voeren en ervoor te zorgen dat de tuin er piekfijn bij lag. Toch hebben hij en Lucienne door de jaren heen best veel gereisd, met de bus of met het vliegtuig. En alhoewel ze allebei nog in goeie gezondheid verkeren, hebben ze toch afscheid genomen van hun auto: “Ik reed niet meer graag”, zegt Raphaël. “En door de coronamaatregelen konden we toch niet weg. Ook het kaarten, iets wat we zo graag doen, is door corona stilgevallen.”

Raphaël en Lucienne werden aan hun huis in de Bossuitstraat in Moen gefeliciteerd door de gemeente. Schepenen Degezelle en Deprez tekenden present. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier