Radioamateurs verlaten kasteel

Redactie KW

ZWVRAC, de Zuid-West-Vlaamse Radio Amateur Club, dat al bijna dertig jaar gehuisvest is op de bovenverdieping van het Zonnebeeks kasteel, moet het gebouw verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe locatie.

“Het museum barst uit zijn voegen”, zegt schepen van toerisme Sabine Vanderhaeghen (Inspraak). “Eerder werd ook al het archief van het museum en de bibliotheek van de Heemkring overgebracht naar het nieuwe kenniscentrum dat op 27 april zijn deuren opent. De vrijgekomen ruimte wordt volledig ingenomen door het museum.”

Bij de radioamateurs heerst er begrip voor de situatie, maar ze zitten toch met de handen in het haar. “Het komt enigszins onverwacht en in de loop der jaren hebben we ons altijd ingezet voor de gemeente en gezorgd voor naambekendheid in het buitenland. Daarbij beschikken over veel en kostbaar materiaal waar we nu geen blijf mee weten. We weten echt niet waar we nu naar toe moeten. Al wat we nodig hebben, is een depot om ons materiaal op te bergen”, zegt voorzitter Yvan Vanthuyne.

Nieuwe afspraak

“We hebben al contact gehad met de club”, aldus schepen Vanderhaeghen. “Maar momenteel zijn er echter geen gemeentelijke lokalen vrij. We hebben afgesproken elkaar op 1 juni terug te zien. Hopelijk brengt de toekomst raad.”

De Zonnebeekse radioamateurclub werd in 1980 gesticht door onder andere Leopold Van Elslander uit Passendale die zelf het radiobrevet aan Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut, mocht uitreiken en bij zijn vlucht contact had met hem. Op Anzac Day doet de club nog een activiteit vanuit het kasteeldomein. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.