Raad van State vernietigt voor derde keer vergunning voor kippenkwekerij in Moorslede, omwonenden hopen nu dat minister Demir ook volgt

De bewuste kippenkwekerij in Moorslede.© Stefaan Beel
De bewuste kippenkwekerij in Moorslede.© Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Al bijna tien jaar hangt een nieuwe vergunning voor Sininvest, het bedrijf achter de kippenkwekerij in de Aardestraat in Moorslede (op de grens met Beitem), als een donkere wolk boven de buurt. Het bedrijf wilde een uitbreiding tot 160.000 kippen, waar het nu maximaal 112.000 kippen mag fokken. De buurtbewoners vochten die vergunning aan en ook gemeente Moorslede en in tweede instantie stad Roeselare sprongen op de kar. Minister Schauvliege (CD&V) verleende tot twee keer toe toch opnieuw een vergunning, maar de Raad van State sprak zich nu voor een derde keer uit tegen de vergunning.

Het kippenbedrijf is gelegen in de Aardeweg, op de grens van Moorslede en Roeselare. Het bedrijf heeft een vergunning voor het kweken van 112.000 kippen, maar al in 2012 werd een uitbreiding naar 160.000 kippen gevraagd. Na negatief advies van de gemeente Moorslede, weigerde de deputatie al een eerste keer de vergunning. Niettemin verleende minister Joke Schauvliege in 2013 de nodige milieuvergunning aan het pluimveebedrijf. Tot twee keer toe vernietigde de Raad van State de beslissing van de minister op basis van de verwachte geuroverlast, maar telkens vergunde Joke Schauvliege toch.

Buurtbewoners voorzichtig

Zopas werd de vergunning voor een derde keer vernietigd door de Raad van State. Het buurtcomité met bewoners uit Beitem verzette zich al jarenlang tegen de uitbreiding. Woordvoerder Rik Masil klinkt dan ook tevreden met de beslissing. “Maar we blijven met twee woorden spreken in dit dossier. We zijn nu al bijna tien jaar bezig. Goed voor ons is dat er een andere minister is. Hopelijk volgt Zuhal Demir wel alle adviezen van de Raad van State en komt er een einde aan deze lijdensweg.”

Ook bij Ward Gillis, nu PRO-fractieleider in Moorslede, maar destijds ook de schepen die mee het beroep aantekende, klinkt een zucht van opluchting. “De eerste keer deden we dat alleen, de tweede keer ook samen met de stad Roeselare. Volgens de buurtbewoners is de activiteit in het bedrijf al gedaald. Maar we zijn uiteraard tevreden dat de Raad van State opnieuw zo beslist heeft. Het is nu aan minister Demir om haar beslissing te nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier