Quinten Carels gaat studeren en voetballen in Verenigde Staten

Quinten Carels (midden) nam in Brugge afscheid van ZVC Rapid Subs, met Kris Waerniers (bestuurslid) en Peter Deseure (sportief directeur). © gf
Redactie KW

Quinten Carels (22) uit Brugge is op 5 augustus vertrokken naar de Verenigde Staten om er anderhalf jaar te studeren aan de Carson-Newman University in Jefferson City, in de staat Tennessee. Daarnaast zal hij er ook voetballen bij de universiteitsploeg van Carson-Newman, die uitkomt in de hoog aangeschreven NCAA-competitie, de National Collegiate Athletic Association. Deze competities vormen voor de beste atleten een springplank voor het allerhoogste niveau, zoals het NBA-basketbal.

Quinten (22) is de zoon van Ignace Carels, gewezen speler van Club Brugge, en het achterkleinkind van Albert ‘Berten’ Carels, vijftien jaar doelman van blauw-zwart. Quinten speelde ook bij Club Brugge als een generatiegenoot van onder andere Jelle Bataille, nu bij Antwerp, en Oostendenaar Robbie D’Haese, maar maakte bij de U14 de overstap naar Cercle Brugge waar hij in team speelde met de Bruggelingen Thibo Somers (Cercle) en Louis Declerck (R. FC Knokke) en later ook nog met Olivier Scholaert en Arne Cassaert die huidig deel uitmaken van de A-kern van Cercle Brugge.

Doordat groen-zwart degradeerde koos Quinten midden 2015 voor KV Kortrijk. Daar was hij negen maanden out met een zware knieblessure. Daarna volgden nog KV Oostende en de beloften van KSV Roeselare. Als een aanvaller met vooral veel snelheid was hij in het verleden ook jeugdinternational.

Voetballand

Quinten studeerde sportmanagement aan Hogeschool VIVES en was de laatste jaren ook in het zaalvoetbal actief bij ZVC Rapid Subs uit Beernem. Nu gaat hij zijn voetbalgeluk beproeven in Amerika. “Nadat Roeselare failliet werd verklaard kon ik niet meteen een nieuwe ploeg vinden, ook door covid-19 die net hard had toe geslagen”, vertelt hij. “Ik probeerde mij daarom te focussen op mijn studies.”

Een goede vriend van Carels, die een bedrijf heeft in Amerika, zei tegen hem: ‘waarom probeer je niet eens in de Verenigde Staten, een opkomend voetballand dat enorm professioneel geëvolueerd is’. “Die avond kwam ik de Instagrampagina tegen van KingsTalent en besloot mij in te schrijven.”

Eerste keer buiten Europa

Quinten was voor zijn afreis naar de VS nog niet buiten Europa geweest. Er waren een aantal scholen die enthousiast naar zijn videobeelden hebben gekeken. Beelden die door Kingstalent werden gecreëerd. “Carson-Newman sprak mij daarbij toch wel het meeste aan”, vindt de Bruggeling. “De coach waarmee ik sprak, was vriendelijk en legde meteen uit wat zijn plannen waren met mij als ik naar Carson-Newman zou gaan. We kwamen dan vrij snel tot een akkoord.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier