PVDA voert actie rond betaalbaar wonen in Oostende

Op drie plaatsen in Oostende heeft PVDA zondag actie gevoerd rond betaalbaar wonen. © efo
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op drie plaatsen in Oostende heeft PVDA zondag actie gevoerd rond betaalbaar wonen. “We moeten van betaalbaar wonen in Oostende een prestigeproject maken”, zegt Vlaams parlementslid Ilona Vandenberghe.

“Onze actie rond betaalbaar wonen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen komt er niet zomaar. Vorige maand hielden we een bevraging bij 1.073 Oostendenaars en als belangrijkste probleem kwamen betaalbare huur- en koopwoningen en het tekort aan kwalitatieve sociale woningen naar voor”, zeggen lijsttrekker Dirk Vanmassenhove en nummer twee Eva Sadek.

Voor de actie trokken een 20-tal PVDA-militanten naar drie locaties in de badstad. Hun aanklacht tegen het gebrek aan kwalitatief onderhoud van sociale woningen situeerde in de Nieuwe Stad en het Winkelpad.

“Dit complex staat op de lijst van waardevol erfgoed. We klagen de toestand van de panden aan waarvoor huurders tussen 500 en 850 euro per maand betalen”, luidde het.

Hele reeks gebreken en lange wachtlijsten

PVDA somde een hele reek gebreken op aan de panden. “Aan klachten van bewoners wordt geen gevolg gegeven. We hebben hier actie gevoerd met een skelet als symbool voor de lange wachtlijsten.”

Een tweede actie vond plaats in de Mimosawijk, waar PVDA het gebrek aan nieuwe sociale woningen aankaartte. “Er staan 400 gezinnen op een ellenlange wachtlijst en er staan in Oostende 200 sociale woningen leeg. De woonblokken aan het Cardijnplein zijn een schande voor Oostende. Al jaren wordt aan huurders geduld gevraagd en worden ze gesust met de belofte van nieuwbouw. Maar dat zal nog minstens 10 jaar duren”, luidde het. Ook in de Lotuslaan maakte skelet Deborah haar opwachting.

Tentjes op de Oosteroever

Op de Hendrik Baelskaai, vlakbij de nieuwe ontwikkeling op de Oosteroever, vond het derde deel van de actie plaats.

“Hier klagen we aan dat er te weinig sociale woningen zijn in vergelijking met de luxe-appartementen voor tweedeverblijvers. We moeten van betaalbaar wonen een prestigeproject maken”, zo duidde Vlaams parlementslid Ilona Vandenberghe.

Er werden tentjes geplaatst en PVDA herhaalde dat ze wil dat er een regel komt voor projectontwikkelaars met telkens een derde sociale woningen, betaalbare woningen en luxe-appartementen.

(efo)