Provincie houdt sloop historisch pand tegen

Restauratiespecialist Arthur Vandendorpe voor het pand.© WK
Restauratiespecialist Arthur Vandendorpe voor het pand.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De deputatie van het provinciebestuur West-Vlaanderen heeft donderdag in beroep de omgevingsvergunning geweigerd voor het historisch pand in de De Smet de Naeyerlaan 97-99. De sloop van het pand, een typisch herenhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl gebouwd in 1912, stond al enige tijd ter discussie.

“Na een ongunstig advies van de stadsarchivaris, de Vriendenkring van de Stadsgidsen Blankenberge en verschillende bezwaarschriften, keurde het college van burgemeester en schepenen de vergunning voor de sloop en nieuwbouw toch goed. De Open VLD-fractie, zowel provinciaal als lokaal, is hier steeds tegen gekant geweest”, zegt Patrick De Klerck, provincieraadslid en tevens gemeenteraadslid in Blankenberge.

“Ons standpunt was dat minstens de gevel van deze statige herenwoning diende te worden behouden, en dat dit combineerbaar is met een moderne en comfortabele achterbouw zoals bij de restauratie van het pand in de De Smet de Naeyerlaan 63.”

Uitzonderlijk representatief

“Zoals omschreven in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, gaat het om een gevel in ‘pure’ neo-Vlaamse renaissancestijl, wat betekent dat deze gevel uitzonderlijk representatief is voor deze architectuurstijl. Vandaar ook dat we gelukkig zijn dat de deputatie de door de stad verleende bouwvergunning in beroep weigerde. Naast de architecturale erfgoedwaarde van de gevel speelt het pand ook een beeldbepalende rol in het straatbeeld.”

Ook de Brugse restauratiespecialist Arthur Vandendorpe was fel tegen de sloop van het herenhuis gekant. “Dat de gevel een grote erfgoedwaarde heeft, staat buiten kijf en bouwtechnisch is hij nog in perfecte staat: een eenvoudige zachte reiniging, en hij kan opnieuw schitteren als een juweeltje. Dit pand slopen zou een grote blunder en een verarming van het erfgoed in Blankenberge zijn”, liet hij eerder optekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier