Protestmars aan Kortrijks station draait op niets uit

Het bleef vrijdagavond opvallend rustig aan het station van Kortrijk. Enkel de politie was er massaal aanwezig. Van de betoging die Vlaams nationalisten aankondigden via Whatsapp, was geen spoor. Ook de jongeren met allochtone roots, die een tegenbetoging hadden aangekondigd lieten zich niet zien.

Verschillende combi’s vatten post in de stationsomgeving. © AN

Het bleef gisteren (vrijdag) opvallend rustig aan het station van Kortrijk. In verschillende Vlaams nationalistische Whatsappgroepen circuleerde sinds woensdag nochtans de oproep om vrijdagavond en zondag samen te komen aan het station van Kortrijk. Bedoeling was om een protestmars te organiseren tegen zinloos geweld, naar aanleiding van de video waarin een tiener van allochtone afkomst een andere jongen van de trap gooit.

Vrij onder voorwaarden

Vlaams Belang verspreidde dinsdag een video op sociale media waarin te zien is hoe een tiener met allochtone roots een andere minderjarige van de trap schopt aan de achterkant van het Kortrijkse station. De jongen krijgt ook klappen en een schop tegen het hoofd.

De dader en het slachtoffer bleken elkaar te kennen. Ruzie over een meisje zou de aanleiding geweest zijn voor het incident. De dader werd opgepakt en verhoord door agenten van politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) en werd woensdag vrijgelaten onder voorwaarden.

Tegenbetoging

Vooral dat laatste lijkt heel wat mensen tegen de borst te stuiten. Daarom werd via gesloten groepen op sociale media opgeroepen tot een protestmars. Daar circuleerden twee momenten voor. Vrijdagavond vanaf 19.00 uur en hetzelfde moment op zondagavond. Volgens verschillende bronnen zou de oproep vanuit Vlaams Nationalistische hoek komen.

Als reactie op die oproep circuleerden al snel verschillende berichten onder de jongeren van allochtone afkomst. Zij willen een tegenbetoging organiseren. Maar ook daar kwam weinig van in huis.

Zondag opnieuw

Politiewoordvoerder Thomas Detavernier bevestigt dat de politie weinig te doen had vrijdagavond. “Het bleef de hele avond rustig. Er waren voldoende agenten aanwezig om de orde te bewaren, maar dat bleek niet nodig”, klinkt het. Onder andere de federale politie en de politie van Gent kwam politiezone Vlas versterken. Een gelijkaardige politiemacht wordt zondag verwacht in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.