Prijsuitreiking Junior Journalist-wedstrijd in de raadszaal: meisjes dit jaar beste journalisten

De laureaten van de Junior Journalist-wedstrijd worden geflankeerd door het bestuur van het Davidsfonds, het gemeentebestuur en leerkrachten van de diverse scholen. © FODI
Redactie KW

De acht winnaars van de Junior Journalist-wedstrijd 2022 van het Davidsfonds zijn allemaal meisjes. Dit is uitzonderlijk, want de voorbije jaren waren er altijd ook één of meerdere jongens bij de winnaars.

Cultuurschepen Nadine Verheye stond stil bij de leerlingen die deelnamen uit het zesde leerjaar basisonderwijs en tweede leerjaar middelbaar onderwijs.

Annick Verhaeghe sprak namens het Davidsfonds. Ze vertelde over het thema #trots#lokale helden. “We hadden een vaag vermoeden dat we veel zouden lezen over Camille Dhont en over Yves Lampaert. En onze vermoedens waren correct. Onze jeugd kijkt echt naar hen op. Sommigen hadden het ook over andere helden: papa, mama, broer, de onthaalmoeder en zelfs de juf worden als held geëerd. Brandweermannen kregen in heel veel werkjes een echte heldenstatus, en terecht. Daarnaast kwamen we via de werkjes bepaalde zaken te weten: zo zijn toiletten in stations vaak écht niet proper. In de verhalen werden heel wat moorden gepleegd. En eerlijk: in sommige verhalen was het voor ons moeilijk zoeken naar de held”, zegt Annick, die benadrukte dat alle werkjes anoniem werden ingediend en nagelezen.

Laureaat per klas

“We gingen met ons bestuur op zoek naar een creatief werk, een mooi verhaal dat ons kon boeien. Wij lazen de verhalen klas per klas door. Per klas halen we er de beste werkjes uit. Dan herlazen we die met de bestuursleden. Zo vonden we per klas een laureaat. Uit dit selecte groepje van klaswinnaars kozen we dan ook dé laureaat. Eén iemand voor de lagere scholen en één iemand voor het middelbaar.”

Het werk van Elly Lakiere uit het zesde leerjaar en dat van Jessie De Baere uit het tweede jaar Prizma Middenschool zullen het Davidsfonds Ingelmunster dit jaar vertegenwoordigen in de nationale wedstrijd. Daar zullen hun schrijfsels nogmaals gelezen en gequoteerd worden door een vakkundige jury. Op zondag 16 april is er de officiële prijsuitreiking in het Vlaams Parlement. Elly en Jessie zullen daar eveneens present zijn. Beide meisjes mochten in de raadszaal ook hun verhaal zelf voorlezen.

Jongeren motiveren

Davidsfondsvoorzitter Catherine Callu dankte het gemeentebestuur voor de samenwerking en prijzen, en de leerkrachten en directies van de scholen voor de medewerking. “Jonge mensen motiveren, is iets wonderlijks. Jullie werk is van het allergrootste belang voor de toekomst van iedereen.” Alle deelnemers kregen een aandenken en attentie. De winnaars ontvingen van het Davidsfonds een boekenpakket en van de gemeente bioscooptickets. In alfabetische volgorde zijn dit de winnaressen van iedere klas uit de basisscholen: Elodie Benali (Het Wonderbos), Michelle Dejonghe (Prizma OLV 6B), Lorena Vandenbogaerde (Prizma OLV 6A), Ona Van Nieuwenhuyse (De Wegwijzer, Oostrozebekestraat) en Jilke Verstraete (De Wingerd). De eindwinnares van alle basisscholen is Elly Lakiere (De Wegwijzer, Schoolstraat). De winnaars uit de Prizma-Middenschool zijn Gava Yandiyev (B-Stroom) en Jessie De Baere (A-Stroom). (PADI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.