https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Priester Stephan schrijft mee aan couragelied: “We mogen de moed niet verliezen”

Ilse Plancke, Stephan Houtman, Rik Decramer en Philip Hoessen.©PiBo Foto Houtman
Ilse Plancke, Stephan Houtman, Rik Decramer en Philip Hoessen.©PiBo Foto Houtman
Redactie KW

Al meer dan 33 jaar is Stephan Houtman (57) uit De Panne priester maar het is de eerste keer dat hij op kerstavond geen misviering zal verzorgen. “Het is voor iedereen een vreemd eindejaar en net dan is ‘courage’ van groot belang. Daarom pakken we uit met een lied van hoop. Een idee trouwens van onze burgemeester”, zegt Stephan eerlijk.

‘Kruup mor in je penne’, stelde burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) voor aan priester Stephan Houtman. “Hij vroeg me een gepast tekstje van hoop te schrijven. Samen met Rik Decramer uit Ieper kozen we voor de melodie van het bekende nummer ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs. Dat is een cover van het lied ‘Let them a flower’ van de Britse zanger Wally Whyton uit 1968. Respect voor de natuur en voor elkaar is de boodschap achter het lied en strookt ook met wat wij nu willen verspreiden. We moeten er de moed proberen in te houden en vooral de coronamaatregelen blijven volgen. Philip Hoessen uit Gistel bewerkte het nummer en Bart Callens nam de kerstbeelden op in De Panne en Adinkerke. Zo is het een echte kerstclip geworden die in een paar dagen tijd al meer dan 7.000 keer bekeken werd via YouTube.”

Rik is geen onbekende in De Panne. Hij is de zanger van het lied ‘Pier Kloeffe’ en zong al een paar keer tijdens de zeewijding in de kustgemeente.

Eerste kerst zonder viering

De beslissing om 15 mensen toe te laten per viering onthaalt Stephan met gemengde gevoelens. “Doopsels en huwelijken kunnen daardoor wel plaatsvinden maar een traditionele misviering zie ik niet haalbaar. Hoe selecteer je wie binnen mag? Hoe verwittig je mensen? Voor het eerst in 33 jaar zal ik geen kerstviering opluisteren. Jammer, want dan zit de kerk telkens stampvol. Ik koester mooie herinneringen aan de dienst vorig jaar volledig in het ’t West-Vlaams gesproken. Ik zal in de kerstperiode mensen die alleen thuis zitten opbellen om hen te steunen. Uitwaaien aan zee en herbronnen; zo zal ik de komende weken doorbrengen. En ook elke avond om 20 uur de klokken laten luiden. Dat doe ik al sinds maart.”

Gezellige kerst

De gemeente De Panne zet zich ook in om de verbondenheid te versterken. De kerstverlichting brandt ondertussen al een tijdje. Er schreven zich 162 gezinnen in om mee te doen aan de lichtjeswedstrijd. Ontdek ze tijdens de winterlichtwandeling. Bij de dienst Toerisme in het gemeentehuis kan je gratis een kerstbal ophalen en die versieren om vervolgens op te hangen in de kerstboom in het gemeentehuis. De kerstman heeft zijn brievenbus opgehangen aan de OLV-kerk en de Sint-Audomaruskerk. Laat gerust een briefje achter. Alle inwoners en tweedeverblijvers krijgen deze week een kerstbal in de bus. Zo is iedereen symbolisch met elkaar verbonden. (GUS)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten