Poortgebouw was te duur om te houden

Het poortgebouw in 1953.© GF
Het poortgebouw in 1953.© GF
Redactie KW

In de reeks vroeger en nu duikt een foto op uit 1953 over het historische poortgebouw in Izegem. Dat gebouw moest plaats maken voor een nieuw sportcomplex in 2017.

“Op de foto van 1953 zien we het historische poortgebouw en de grote tribune op terrein 1 van het toen op 30 augustus ingehuldigde nieuwe stadion”, zegt Freddy Seynaeve van Ten Mandere. “Een ‘juweeltje’, een grootstad waardig, zei men toen.”

Vele Izegemnaars vonden het jammer dat het poortgebouwtje in de Sint-Jorisstraat niet meer paste in de plannen van het nieuwe sportcentrum Krekel-Zuid. “Omdat de renovatie ervan 75.000 euro zou kosten”, zei toenmalig sportschepen Kurt Grymonprez.

In 2017 werden de oude gebouwen op het sportstadion gesloopt, onder andere het poortgebouw en de tribune. In 2019 rees een nieuw sportcomplex uit de grond met de Skyline Arena, een vernieuwde atletiekpiste, een schakelgebouw naast de topturnhal en een bescheiden tribune voor Flac en American Footbal Tribes.

Het huidige stadion in de Sint-Jorisstraat.© Frank
Het huidige stadion in de Sint-Jorisstraat.© Frank

“Het Sportstadion was sinds 1953 de thuishaven van KFC Izegem, club die opgericht werd in 1926 en eerst in de Reperstraat in Emelgem speelde”, vervolgt Freddy. “In 2017 fuseerde KFCI met OMS Ingelmunster en werd ‘FC Mandel United Izegem-Ingelmunster’. Tussen 2017 en 2019 speelde het eerste elftal van de fusieclub op het terrein van Ingelmunster en vanaf 2019 in de Skyline Arena.”

Recent kwam Mandel United in handen van de Franse groep ‘Strive Football Group’, die in de toekomst hogerop wil met het team. Op de onderste foto zien we hoe het uitzicht aan de voorkant van het sportcentrum totaal veranderd is. De insprong van de borduur is zowat het enige dat nog herkenbaar is van vroeger.

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.