Politie Kouter houdt grote politiedag aan gloednieuw gebouw: “Heus veiligheidsdorp gecreëerd”

In februari dit jaar nam politiezone Kouter nog haar intrek in het gloednieuwe centrale politiegebouw in de Ambachtstraat in Torhout. Zondag 5 mei is er dan de grote politiedag. © Collage JH
Redactie KW

Wil je nader kennismaken met politiezone Kouter in haar gloednieuwe politiegebouw, verschillende andere partners zoals brandweer en MUG, en talrijke demonstraties zien zoals de dronepiloten (met beeld op groot scherm) en het hondenteam? En bovendien de kinderen laten genieten van heel wat animatie? Kom dan aanstaande zondag zeker naar de politiedag van Kouter in de Ambachtstraat. “We creëren een soort van veiligheidsdorp waarbij we bezoekers en kinderen heel wat te tonen hebben”, zegt Annemie Wittesaele van zone Kouter.

In februari dit jaar nam politiezone Kouter nog haar intrek in het gloednieuwe centrale politiegebouw in de Ambachtstraat in Torhout. Al twintig jaar lang waren daar plannen voor. Het moderne gebouw telt 98 werkplekken, tien verhoorlokalen, drie individuele cellen en een groepscel.

Twee maanden later, aanstaande zondag 5 mei, kan het grote publiek kennismaken met het gebouw. Om het kwartier is een rondleiding voorzien op het gelijkvloers. Ook de cellen kunnen bezocht worden. Maar er valt véél meer te beleven. Er werd een heuse politiedag op poten gezet, in samenwerking met andere partners. En vooral buiten zal er veel te beleven zijn.

Veiligheidsdorp

“Naast de rondleiding in het gebouw zijn er ook rekruteringsstanden, er is er aandacht voor diefstalpreventie”, zegt Annemie Wittesaele van zone Kouter. “Maar buiten het gebouw wordt een soort veiligheidsdorp gecreëerd. De Ambachtstraat wordt ervoor afgesloten. Op een site aan de overzijde van de weg wordt een demozone ingericht: samen met de brandweer, de ziekenwagen en de MUG van het AZ Delta wordt een simulatie gegeven van een verkeersongeval met een geknelde. Er is ook een demostand met het hondenteam, het zevende jaar maatschappelijke veiligheid, het Buurtinformatienetwerk, de scheepvaartpolitie en het Rode Kruis zijn er aanwezig. Er worden ook demonstraties gegeven met het droneteam van de politie. Speciaal daarbij is dat het publiek de beelden die de drones zullen maken, kunnen volgen op groot scherm.”

Verkleden als politieman

Op een tweede site wordt een gans verkeerspark ingericht. De tuimelwagen staat er, je kan er met een speciale bril beleven welk zicht je als dronken persoon hebt en er is een rijsimulator. Via een vrachtwagen leer je ook wat de dode hoek van een truck is. “Ook aan de kinderen hebben we gedacht”, vervolgt Annemie Wittesaele. “Zij kunnen een verkeersparcours afleggen en via opdrachten stempels verzamelen. Hebben ze er vijf? Dan kunnen ze een verrassing ‘grijpen’. Er staat ook een photobooth waar ze zich kunnen verkleden als politieman of -vrouw en foto’s laten nemen. Willen ze eens een ritje maken in een combi? Ook dat kan.”

Er zal ook kindergrime aanwezig zijn, er staat een springkasteel en om de honger en dorst te lessen is er een foodtruck.

Randparkings en fiets

Praktisch gaat de politiedag aanstaande zondag door van 13.30 uur tot 17.30 uur in de Ambachtstraat. Die is afgesloten en werd ook gevraagd om de Industrielaan te mijden en zoveel mogelijk met de fiets te komen. Voor fietsers zijn er parkings voorzien aan de ingangen. Kom je toch met de wagen? Gebruik dan de twee randparkings: via de Oude Gentweg naar het terrein van Voeders ‘d Aussy in de Ambachtstraat of via de Noordlaan naar de parking van Fluvius. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier