Plechtigheid en bloemenneerlegging bij herdenking einde WO II

De jaarlijkse plechtigheid had plaats bij het oorlogsmonument van Yvonne Serruys. © NVH
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

Vandaag herdachten we 8 mei 1945, de datum die het einde markeert van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Om 10.50 uur vond de jaarlijkse plechtigheid plaats bij het oorlogsmonument van Yvonne Serruys aan het VanderMerschplein Menen.

“Vandaag staan we stil bij een bijzondere dag, V-dag. Een dag doordrenkt van geschiedenis, moed en bevrijding. We herdenken vandaag niet alleen het einde van een oorlog, maar vieren we ook de triomf van vrijheid. rechtvaardigheid en menselijke wilskracht”, zei burgemeester Eddy Lust.

De traditionele bloemenneerlegging vond plaats in samenwerking met de Vaderlandslievende Verenigingen en de vertegenwoordiging van de stad Menen. Op deze plek, waar eens de echo’s van conflict en strijd weerklonken, wordt vandaag vrede en verzoening omarmd.

Kracht

“We eren degenen die hun levens op het spel hebben gezet, die hun moed hebben getoond in de donkerste uren, en die ons naar het licht van vrijheid hebben geleid. Vandaag eren we dus niet alleen onze dappere strijdkrachten, maar ook de onverzettelijke geest van onze gemeenschap. Het is een herinnering aan de kracht van eenheid en samenwerking, waarbij mensen van alle achtergronden en overtuigingen zich verenigen voor een gemeenschappelijk doel: vrede”, aldus Eddy Lust.

De fakkel van vrijheid en rechtvaardigheid doorgeven aan de volgende generaties zodat zij voort kunnen bouwen op al het kostbare dat ons is nagelaten lijkt hier dus de boodschap. “Laat ons op deze V-dag niet alleen ‘herdenken’, maar ook ‘inspireren’. Laten we ons verenigen in vastberadenheid om een wereld te creëren waarin vrede en vrijheid voor iedereen een realiteit mag zijn”, besluit Eddy Lust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier