Plannen voor nieuwe Dadipark-site in Dadizele nog altijd springlevend: “Eerste spadesteek moet tegen zomer 2022 feit zijn”

© GF
© GF
Philippe Verhaest

Van 1 tot 21 juli laat het pop-up-Dadipark de mooie tijden van weleer even herleven, maar ook aan de toekomst van de 10,5 hectare site wordt hard gewerkt. “We willen tegen de zomer van 2022 ook effectief met de werken starten”, zegt burgemeester Ward Vergote (59).

In het najaar van 2018 werd het masterplan voor de terreinen van het voormalige Dadipark aan de wereld voorgesteld. Op tafel: een doordachte combinatie van wonen, waterbeheersing, recreatieve mogelijkheden en natuurgebied. “En dat is 2,5 jaar later nog altijd het plan”, benadrukt burgemeester Ward Vergote (Visie).

De 10,5 hectare grote site in het hart van Dadizele sleept een hele geschiedenis met zich mee. In 1950 zag Dadipark het levenslicht om de aantrekking van de basiliek en Dadizele als bedevaartsoord te verhogen. “Dat was meteen een enorm succes. Maar door de opkomst van enkele naburige pretparken begon de populariteit van Dadipark te tanen. In 1989 werd de plek opgewaardeerd, maar bij de start van het seizoen in 2003 bleven de deuren definitief gesloten.”

De Dadipark-site moet opnieuw het kloppende hart van dit dorp worden

Ward Vergote zelf staat te boek als een grote voorvechter om de plek een nieuwe invulling te geven. In 2005 richtte hij het actiecomité Red het Dadipark op. “Ik voel me nog altijd emotioneel verbonden met de plek”, bekent hij. “Ik heb er nog als jobstudent gewerkt, mijn vader – die bakker was – leverde er producten… De site zien verloederen heeft me veel pijn gedaan.”

Bevolking enthousiast

De afgelopen jaren passeerde een resem ideeën de revue en zelfs Spanjaarden en Chinezen streken in Dadizele neer, maar concrete plannen kregen we nooit te zien. Tot in oktober 2018. “Toen ik in januari 2013 burgemeester werd, heb ik meteen alles in het werk gesteld om met de eigenaars, Kris Carrein en Frank Vandenbenberghe en de provincie aan tafel te gaan zitten.”

Het Dadipark zoals het er in 2005 bij lag, met de toen nog intacte iconische hangbrug.©JAN STRAGIER
Het Dadipark zoals het er in 2005 bij lag, met de toen nog intacte iconische hangbrug.©JAN STRAGIER

Er werd een projectdefinitie opgesteld en een ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven waarbij het Nederlandse studiebureau Oto-Ziegler-Branderhorst het winnende masterplan in handen had. “En die plannen zijn nog altijd springlevend”, valt te horen. “Momenteel zit het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) in de ontwerpfase. Het masterplan zelf hebben we al aan de bevolking voorgelegd en daar is het enthousiasme groot. Die inspraakronde leverde nog enkele interessante suggesties op, maar het draagvlak is groot, ook omdat we de woonfunctie op de site erg ingenieus willen implementeren.”

Dit najaar moet het RUP klaar zijn, waarna het openbaar onderzoek kan starten. “Daarna is het aan de nv Dadipark om een projectontwikkelaar aan te stellen en kan de provincie zich over het waterbeheersingsaspect buigen.”

Heulebeek

Erg belangrijk wordt de blootlegging van de Heulebeek. “Die zit nu voor 120 meter ingekokerd, maar straks zal ze weer voor 80 meter boven water komen. Zo creëren we tot aan de Waterstraat een gecontroleerd waterbeheersingsgebied. Bij droog weer kan dat gewoon als recreatiedomein gebruikt worden.”

Pal in het waterbeheersingsgebied komt dan weer een speeleiland met onder andere een loopbrug en doe-speeltuigen. “Dat is via bruggetjes, wandel- en fietspaden met de rest van het terrein verbonden. Hiermee behouden we ook de ziel van het voormalige Dadipark. Een belangrijk element in de ontwikkeling.”

Het zuidelijke deel van de site is voor wonen gereserveerd. “Daar is geen gevaar voor overstroming en plannen we 57 wooneenheden. We gaan voor volledig uitgeruste appartementen tussen 110 en 160 vierkante meter, die in totaal maximaal 5.000 vierkante meter zullen beslaan. We volgen de visie van de Vlaamse bouwmeester en bouwen in de hoogte om op die manier zoveel mogelijk vrije ruimte te behouden. Er komen maximaal vier tot vijf bouwlagen.”

Burgemeester Ward Vergote.©jan_stragier Jan Stragier
Burgemeester Ward Vergote.©jan_stragier Jan Stragier

In het noordelijke gedeelte zijn drie ontwikkelingsgebieden voorzien die in een latere fase aangepakt kunnen worden. “Die zijn uitsluitend voor recreatieve doeleinden bedoeld. Alle noordelijke recreatieve gebieden – zo’n vijf hectare – neemt de gemeente trouwens kosteloos over. Een van de huidige denkpistes is om er een driving range (oefenveld voor de golfsport, red.) in te richten. Dit zou perfect in het hele concept passen.” Aan de kant van de Mandellaan, naast de parking van de wooneenheden, is dan weer plaats voorzien om op termijn een ontvangstruimte voor bedevaarders te bouwen. “Zo grijpen we ook weer terug naar de roots van de plek.”

Initieel moesten de eerste voorbereidende werken ondertussen al gestart zijn, die deadline wordt nu naar net voor de zomer van 2022 verschoven. “We moeten nog 2,5 hectare extra zien te verwerven om het hele masterplan uit te voeren.”

“We zijn er ons heel goed van bewust dat dit project mee de toekomst van Dadizele zal bepalen. Het Dadipark was een enorme troef, ook deze nieuwe invulling moet een grote meerwaarde met zich meebrengen. We maken van het Dadizeelse centrum eigenlijk één grote groene long, bannen wateroverlast uit de wereld en zullen ook het toerisme een nieuwe boost geven.”

 © GF
© GF
 © GF
© GF
 © GF
© GF
 © GF
© GF

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.