Pieter Pauwel Rubensplein in Kortrijk officieel geopend met buurtreceptie en ijsjes

© KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het vroegere Rubensplein is na twee jaar een avontuurlijke en speelse ontmoetingsplek geworden. “Dit in de plaats van een saai grasplein. Twee leuke details: de kinderen mogen hier baas zijn en oude bomen en boomstronken kregen een tweede leven”, zegt schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn (Vooruit).

Sinds 2020 ondergaat het Pieter Pauwel Rubensplein in de wijk Pius X een hele transformatie. Op vraag van buurtbewoners werd het klassiek grasveld met verouderd materiaal stelselmatig omgevormd tot een avontuurlijke ontmoetingsplaats voor de hele buurt. Er was ook een participatietraject met de kinderen uit de buurt. Samen met Wildebras werd een enquête opgemaakt waarin de buurt aangaf wat voor hen het ideale (speel)plein zou zijn.

“Er werd gekozen voor een natuurlijk ogend plein met de nadruk op extra groen en veel speelelementen voor de kinderen. Niet enkel een speelzone maar een echt buurtplein waar kinderen spelen en jongeren en volwassenen er elkaar ontmoeten”, duidt schepen Herrewyn.

“Ook (verkeers)veiligheid stond voorop. Om de kinderen veilig en zelfstandig te kunnen laten spelen werd in 2021 de verharde doorgangsweg tussen de twee pleintjes afgesloten en is er met planten en takken een natuurlijke afsluiting gemaakt rondom het plein.”

Houtelementen

Stadlandschap Leie en Schelde werd betrokken voor de inrichting van de speelzone. Met een zandbak en een kleine heuvel, haagjes, eetbare struiken en een wadi werd de basis gelegd. De kinderen van de basisschool Pius X bouwden wilgenhutten en –tunnels met hulp van Constructief vzw. Begin dit jaar werd een insectenhotel geplaatst. Het plein heeft een wadi en speelheuvel, struiken met eetbare bessen en een zandbak voor de jongsten.

De speel- en ontmoetingsplek is nu afgewerkt met verschillende kunstige houtelementen van de hand van tuinarchitect Jochen Doornaert van Speelbomen. “Het gaat om houten ingangen, speelheuvels met boomstammen, andere stammen in mikadovorm, een bespeelbare wadi met modderkeuken en verschillende zitblokken. Niet onbelangrijk: de speelelementen zijn volledig circulair. De stammen zijn namelijk afkomstig van Kortrijkse bomen die door de storm van voorjaar 2022 geveld werden”, zegt Jochen.

Receptie

Met een buurtreceptie werd het Pieter Pauwel Rubensplein nu officieel geopend. Voor de aanleg van de speelheuvel, het vergroten van de zandbak en de constructie van de speelelementen werd 21.429 euro geïnvesteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier