Pieter Depuydt uit Kortemark start uniek kookconcept ‘Eet-ball’ bij hem thuis

Hij groeide op in Kortemark, maar doorkruiste heel België om zijn stiel te leren. Per toeval belandde Pieter Depuydt (44) opnieuw in zijn geboortedorp en hij is vast van plan om iedereen te leren koken en proeven via goed doordachte workshops en unieke kookmomenten in zijn eigen woning, voorzien van een professionele keuken en een heuse moestuin.

Chef Pieter Depuydt is zopas gestart met een origineel kook- en restaurantconcept. © Foto JDK

De zwarte snookerbal met het nummer 8 prijkt aan zijn voordeur, niet voor niets ook het huisnummer van Pieter en zijn echtgenote Anouk Van Gils in de Kortemarkse Oogstweg.

“Het Engelse eight klinkt eigenlijk fonetisch als eet en zo was de link tussen het huisnummer en de culinaire activiteiten snel gemaakt. Ook de naam van de straat is mooi meegenomen, want alle kookactiviteiten worden voorzien van een stevige oogst uit de eigen moestuin”, aldus chef Pieter. “Ik geef al jaren les aan de kokschool Spermalie in Brugge, zowel aan jongeren als aan volwassenen, maar het is altijd al mijn droom geweest om met zo’n concept uit te pakken. Met Eet-ball wil ik in de eerste plaats een chef’s table aanbieden. De klant is de chef en komt hier met mij alle voorbereidingen treffen. Hierbij leer ik hem alle kneepjes van het vak en ik beantwoord de culinaire vragen. De klant nodigt zijn gasten uit in zijn restaurant en samen worden de gerechten bereid, gedresseerd en op een gastronomische manier aan de gasten geserveerd. Er kunnen tot maximum twaalf gasten komen eten, die de chefs in de keuken bezig zien.”

Teambuiding

“Daarnaast bied ik ook verschillende workshops aan: zowel voor absolute beginners als voor mensen die eenvoudig gastronomisch willen leren koken”, vervolgt Pieter. “Er is ook een workshop rond Vlaamse klassiekers. Op mijn website en Facebookpagina kan je geregeld volgen wat op het programma staat. Ook voor een gastronomische teambuilding is men bij mij aan het goeie adres. We proberen de groepsgeest te stimuleren door leuke, smakelijke en creatieve gerechten te maken. Door het aanleren van minder bekende technieken, producten en keukeninzichten proberen we het zelfvertrouwen en de bredere teamspirit te doen groeien. Op het einde van de avond staat een zelfgemaakt gastronomisch menu op tafel dat de groep samen kan verorberen. Een mogelijke variant hierop is een wedstrijd tussen twee groepen die tegen en voor elkaar koken.”

Eindpraktijkexamen

“Verder doe ik ook nog aan culinaire coaching”, aldus Pieter. “Ik wil mijn kennis en ervaring aanbieden aan mensen die bijvoorbeeld een restaurant willen opstarten, gaande van de menu’s tot de schikking van de keuken of de info over het aanvragen van de nodige vergunningen. Maar ook kooksessies voor kinderen die interesse hebben voor koken, zijn mogelijk. Leerlingen van een hotelschool die wat willen bijbenen of hulp nodig hebben bij de voorbereidingen van hun geïntegreerde proef of hun eindpraktijkexamen kunnen bij mij terecht. Ook de gewone amateurkok kan hier zijn kennen en kunnen wat komen bijschaven.”

Zwezerik

“Met dit alles ben ik eind september begonnen, maar de volledige inrichting is pas sinds half november af. Tegen halfweg december wil ik ook als traiteur beginnen. Elk afgewerkt product uit mijn keuken werd en wordt door mij persoonlijk gemaakt, daarvoor sta ik garant.”

“Het valt op dat de interesse voor al deze concepten meer en meer op gang komt. De leuze van mijn zaak is pluk, ervaar en smaak. Voor het plukken kunnen de mensen die hier komen koken terecht in mijn eigen moestuin. Dat brengt veel extra werk met zich mee, maar dit geeft alles toch wel een extra, exclusieve toets. Ik koop geen plantjes, maar ik vertrek van zaadjes, die ik laat kiemen, een paar keer verpot en dan in de volle grond uitplant. Ik groef alle aarde van de moestuin persoonlijk uit en zeefde alles nauwkeurig. Er is geen steentje of takje meer in te vinden en zo hoort het; moestuinaarde moet als boter zijn. Elke formule, elk culinair niveau is mogelijk bij Eet-ball, ik pas me aan de vraag van de klant aan. Als je me naar mijn favoriete producten in de keuken vraagt, dan moet ik antwoorden: zwezeriken en kreeft, maar wees gerust, ook met een lekker stukje varkensvlees kan je een heerlijke gastronomische maaltijd bereiden”, besluit Pieter.

(Jeffrey Dael)

Info en contact: Chef Pieter Depuydt, 0496 87 56 62 – chef.depuydt@eetball.be – www.eetball.bewww.facebook.com/eetball

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.