Perskring Oostende reikt Vuurpijl uit aan Réginald Moreels

©Peter MAENHOUDT (Foto PM)
©Peter MAENHOUDT (Foto PM)
Gillian Lowyck

De Perskring Oostende heeft de tiende Vuurpijl uitgereikt aan topdokter Réginald Moreels. 34 journalisten uit de regio Middenkust verkozen hem voor zijn bereikbaarheid, humanisme, nooit aflatende inspanningen en inzichten.

Kunstenaar Bart Simoens schonk de dokter een werk tijdens een ingetogen coronaproof prijsuitreiking aan de Drie Gapers. 34 journalisten van regio Middenkust kozen Réginald Moreels uit een longlist van heel wat mensen en verenigingen. Het is de tiende keer dat de Perskring de prijs uitreikt. Onder meer Tine Wyns, wijlen Gerard Daniels en Dominique Degraeve van Col.Sol kregen eerder al een Vuurpijl.

Réginald Moreels (71) is gewezen staatssecretaris en minister, oorlogschirurg en topdokter. Hij is onder meer actief in conflictgebieden zoals Rwanda, Tsjaad, Ethiopië, Cambodja, Liberia, Angola, Somalië, Bosnië of Congo. Daarnaast is hij ook mede-oprichter van Artsen zonder Grenzen in België. Dit jaar was hij nog te zien in het televisieprogramma Topdokters op Vier.

“Een vuurpijl is een erkenning voor uitzonderlijke moed, opvallende creativiteit, bijzondere doortastendheid, volgehouden durf, exceptionele vindingrijkheid, ontroerende solidariteit, mooie bescheidenheid”, zegt Stefaan Kerger, voorzitter van de Perskring Oostende.

“U werkte vaak in volle oorlog en te midden van bittere armoede was u aan de slag. Maar ook lokaal kunnen we dus anno 2020 niet naast u kijken. En we willen dat niet. Als journalisten van Oostende bedanken we u voor uw bereikbaarheid, uw humanisme, uw nooit aflatende inspanningen én uw inzichten. Vuurpijlen waarschuwen en maken mensen alert. Hoe meer we erover nadenken, hoe meer deze Vuurpijl u op het lijf geschreven is”, zei Stefaan Kerger nog.

Réginald Moreels beklemtoonde in zijn dankwoord zijn appreciatie voor de belangrijke rol van journalisten in een snel evoluerende mediawereld. “De rol van de journalist, om echt en vals te onderscheiden, is dan ook enorm belangrijk. Het is dan ook een eer om deze prijs van journalisten te ontvangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier