Patrick Verbrugge neemt afscheid van IJzer & Zee in Veurne: “Trots dat we ook zwakkeren goeie woning konden bieden”

MVQ © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Toen de fusiemaatschappij IJzer & Zee vijftien jaar geleden werd opgericht, was dat een Vlaams unicum. Sindsdien zijn er 96 bouwprojecten gerealiseerd. Aan de vooravond van de nieuwe fusie in 2023 gaat senior-directeur Patrick Verbrugge met pensioen. Hij blikt terug op veertig jaar werken voor sociale huisvestingsprojecten.

“In 1984 ben ik begonnen bij De Nieuwpoortse Volkswoning, als medewerker om een technische dienst uit te bouwen”, zegt Verbrugge. “Toen was er een hoge werkloosheid, ook in de sector waarin ik werk zocht met mijn diploma graduaat topografie (landmeter). In ‘mijn tijd’ was het normaal dat je bleef werken op de plek waar je was begonnen. Ik heb er geen spijt van.”

“Een ingrijpende verandering was uiteraard die eerste fusie. In 2006 bleek uit de eerste gesprekken tussen de voorzitters van de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij Veurne-Diksmuide, De Veurnse Bouwmaatschappij en de Nieuwpoortse Volkswoning dat de samenwerking moest worden opgeschroefd. Uiteindelijk sloegen twee huurmaatschappijen en een koopmaatschappij de handen in elkaar als antwoord op de concurrentie van de private bouwsector en om voordelig kwalitatieve huur- en koopwoningen te kunnen blijven aanbieden aan de zwakkere groepen.”

Basisbehoefte

Een groot succes vindt Verbrugge de renovatie van alle oudere woningen van het patrimonium tijdens zijn loopbaan.

“Dat was een hele uitdaging, want toen moesten we ook al die bewoners verhuizen. Maar zo kregen al die woningen een update met alle moderne comfort en werd de levensduur met decennia verlengd. Ik ben er vooral trots op dat de kleine huisvestingsmaatschappij waar ik ooit begon, mede door mijn inzet en samen met die van zoveel anderen, is uitgegroeid tot een stevige woonmaatschappij die in onze regio nu echt op de kaart staat. En dat we daarmee zoveel mensen en gezinnen een degelijke huisvesting hebben kunnen bieden, wat toch een basisbehoefte is.”

Verbrugge heeft met de jaren veel zien veranderen op sociaal vlak: “Veel mensen willen single blijven, er zijn veel alleenstaande ouders met één of twee kinderen, er zijn heel veel oude bewoners, en nog amper grote gezinnen. Bij het ontwerpen van woningen en appartementen moet daarmee rekening worden gehouden. Architecturale hoogstandjes, hoe mooi en goedbedoeld ook, kosten te veel geld en leiden dikwijls tot technische problemen later. ‘Less is more’, met het oog op de betaalbaarheid! Ik benadruk ook het belang van goede persoonlijke communicatie met de klanten én met alle betrokken actoren.”

Wachttijden

Jonas Bel neemt de fakkel over van Frans Verhegge: “De fusie van vijftien jaar geleden is een ideale bouwsteen gebleken voor de toekomst. Toch blijft de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 2023 slechts één sociale huisvestingsmaatschappij per gemeente toe te laten een hele uitdaging. Daarbij moeten ook de sociale verhuurkantoren (SVK) worden geïntegreerd. We zullen er vooral op focussen dat de wachtlijsten, die nu oplopen tot zes à zeven jaar, kleiner worden en dat de maatschappij financieel gezond blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier