https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Patrick Vandenbroele uit Oudenburg zet zich 45 jaar in voor Rode Kruis: “We hebben nood aan geëngageerde jongeren”

Voorzitter van het Rode Kruis Oudenburg-Jabbeke kreeg een verrassingsreceptie aangeboden voor zijn 45 jaar engagement voor de afdeling. (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Patrick Vandenbroele werd met een smoes naar het lokaal van het Rode Kruis Oudenburg-Jabbeke gelokt. “Voor een cursus”, lacht Thibo Bral. Maar ter plaatse werd Patrick gehuldigd voor zijn 45 jaar ten dienste van de afdeling, eerst als vrijwilliger en nu al 20 jaar als voorzitter.

Patrick Vandenbroele (67) rolde als het ware binnen bij het Rode Kruis nadat hij een cursus EHBO had gevolgd. “Ik werd na de opleiding al meteen vrijwilliger, onder de vleugels van toen onder meer Louis Beyne en André Marchand. We hadden toen ons lokaal in de oude gemeenteschool van Ettelgem. Toen de school moest worden afgebroken, zijn we verhuisd naar de Weststraat om dan uiteindelijk, ik denk in 1995, onze vaste stek te krijgen in De Zuidpoort”, vertelt Patrick over de weg die hij samen met iedereen van het Rode Kruis heeft afgelegd.

In 2001 volgde hij dokter Steen op als voorzitter. “Over drie jaar moet ik mijn voorzitterschap doorgeven, want op je 70ste mag je geen verantwoordelijke taken meer uitvoeren binnen het Rode Kruis. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met Thibo Bral een goede en geëngageerde opvolger zullen hebben”, stelt Patrick Vandenbroele. “Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om jongeren te vinden die verantwoordelijkheid willen opnemen. Een trend in alle verenigingen.”

Zware interventies

Aan de 45 jaar dat Patrick het Rode Kruis in zijn hart draagt en er ook altijd voor paraat staat, heeft hij niets dan mooie herinneringen. “Hoewel, ik heb toch wel enkele interventies meegemaakt die altijd zullen bijblijven. Zoals de Herald of Free Enterprise, de chloorvergiftiging in het zwembad van Nieuwpoort, een zwaar busongeluk in Middelkerke, recent de gasproblemen in Oudenburg en natuurlijk de vliegtuigcrash in Oostende.”

“Een heel fijne tijd was de 20 jaar dat we telkens in september de kleiduifschietingen organiseerden, met iedere keer een flinke opbrengst voor onze afdeling”, lacht Patrick, die nog een speciaal woordje heeft voor Robert Huyghe, die pas door rugproblemen is moeten stoppen als vrijwilliger.

“Ook hij was er, zeker 35 jaar, altijd. En ook onze Lorette Desmet, die haar tweede thuis heeft bij het Rode Kruis, wil ik hierbij bedanken voor alles wat ze in het verleden deed en nu ook nog doet. Ook mijn grote dank aan Eric Barremaecker, die er ook al vele jaren altijd staat. Ik wil ten slotte ook nog eens onze Zorgbib in de kijker zetten. Elke woensdagnamiddag kan je in dienstencentrum Biezenbilk terecht om een boek te ontlenen dat aangepast is aan mensen die minder goed zien of aan dementie lijden.”

(LI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten