Pastorie van Oostkerke wordt verkocht:“Aantrekkelijk gebouw in landelijk gebied”

De pastorie van Oostkerke staat te koop. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het Damse stadsbestuur stelt de pastorie van Oostkerke te koop. De instelprijs bedraagt 406.000 euro. “Aangezien het vrijwel zeker is dat de Oostkerkse parochie geen eigen dorpsherder meer zal hebben, vinden we het opportuun om de pastorie te koop te stellen”, zegt schepen van Financiën Bart Desutter.

Op de gemeenteraad van donderdag 29 februari kwam het te koop stellen van de pastorie van Oostkerke, gelegen aan de Processieweg 2, aan bod. Deze pastorie met tuin werd gebouwd eind de jaren 50 van de vorige eeuw, nadat de historische pastorie aan de Monnikeredestraat werd verkocht aan een privépersoon. De laatste geestelijken die de pastorie bewoonden waren pastoor Georges Spaens en pater Piet Buysse, die in 2011 overleed.

De naam Piet Buysse doet mogelijk nog een belletje rinkelen. De man werd in 2011 beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige en vlak na een misviering in Oostkerke door de politie op straat opgepakt. Het gerecht liet hem in afwachting van verder onderzoek vrij op voorwaarde dat hij zijn priestertaken stopte. Tot een rechtszaak kwam het nooit, want drie weken later beroofde de man zich in een klooster in Asse van het leven. Sindsdien werd de pastorie verhuurd aan particulieren tot in 2021.

Klassiek

“Het is een aantrekkelijk gebouw in een woongebied met landelijk karakter, volledig ommuurd aan de straatzijde en met hagen aan de tuinkant. De bouwtrant is klassiek met onder meer en inpandige garage en vier slaapkampers. Het gebouw is vrij van erfdienstbaarheden en voorkooprechten”, zegt schepen van Financiën Bart Desutter (CD&V+).

“Aangezien het quasi zeker is dat de Oostkerkse parochie geen eigen dorpsherder meer zal hebben (priester Pradip Smagge bedient al enige tijd héél Damme in zijn eentje, red.) vinden we het opportuun om de pastorie te verkopen.”

Online procedure

Als procedure opteert het stadsbestuur niet voor een klassieke openbare verkoop, maar wel voor een online procedure via het platform COVAST. Geïnteresseerden kunnen via een erkend vastgoedkantoor een bod uitbrengen. Na deze eerste biedingsfase kan het stadsbestuur beslissen om over te gaan tot een tweede geheime biedingsfase waarbij mogelijke kopers een bod insturen bij een gerechtsdeurwaarderskantoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier