Pas gesloten opvangcentrum voor asielzoekers gaat weer open

Google Streetview
Tom Vandenabeele

Diksmuide voorziet op vraag van Fedasil opnieuw 19 opvangplaatsen voor asielzoekers. Het lokaal opvanginitiatief (LOI) was nog maar dicht sinds eind juni 2015, eveneens op vraag van Fedasil. OCMW-voorzitter Bart Laleman heeft daar bedenkingen bij.

“We hadden in Diksmuide tot voor kort 28 opvangplaatsen, maar eind december 2014 kregen we het bericht van Fedasil dat al deze plaatsen moesten sluiten”, aldus OCMW-voorzitter Bart Laleman. “Dit omdat de toestroom van asielzoekers op dat moment sterk verminderd was. Alles en iedereen werd geconcentreerd in Brussel.”

“Sinds eind juni is alles gesloten, en amper een maand later krijgen we de vraag om het gebouw opnieuw te openen” zegt Bart Laleman. “Intussen was de huur van de woningen in de Generaal Baron Jacquesstraat en de IJzerlaan opgezegd, kregen er twee personeelsleden hun ontslag en het werd het onderhoudspersoneel overgeplaatst…”

“Bedenkingen”

Bart Laleman fronst zijn wenkbrauwen bij de vraag om opnieuw opvangplaatsen voor asielzoekers te voorzien. “Ik heb bedenkingen bij de toch wel kortetermijnvisie van de betrokken staatssecretaris voor Asielbeleid”, zegt Bart Laleman. “De vraag voor opvang geldt immers maar tot 1 januari 2016, terwijl we vernemen dat de crisis jaren zal duren. Het getuigt van de hogere overheid van toch wel weinig respect ten aanzien van de personeelsleden die in een opzegperiode na ontslag nu gevraagd worden of ze toch bereid zijn om hun oude functie voor enkele maanden terug op te nemen.”

Diksmuide heeft aan Fedasil gemeld dat het bereid is om het gebouw in de Stationsstraat 3 opnieuw open te stellen voor de opvang van 19 alleenstaande mannen. “In de twee eerder gehuurde woningen is er geen opvang meer mogelijk”, gaat Bart Laleman verder. “De eigenaars hebben intussen voor deze woningen andere huurders gevonden. We hebben aan de hogere overheid uitdrukkelijk gevraagd dat deze oproep mag kaderen in een langetermijnvisie zodat een duurzaam LOI-project in Diksmuide bestendigd kan blijven.” (TVDA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.