Parcoursbouwers volop bezig met voorbereiding op BK veldrijden in Meulebeke

Daniel Capelle, Hugo Michielsens, Andres Deketele en Frederick Verscheure plaatsen meer dan 5 km bedrading. (foto Luc)© (foto Luc)
Daniel Capelle, Hugo Michielsens, Andres Deketele en Frederick Verscheure plaatsen meer dan 5 km bedrading. (foto Luc)© (foto Luc)
Redactie KW

Op 9 en 10 januari 2021 is Meulebeke gastheer voor het BK cyclocross. Door de huidige maatregelen zal er geen publiek toegelaten worden op Ter Borcht, waar het BK wordt verreden. Een domper toch wel voor Meulebeke en alle cyclocrossfans.

Meulebeke is sinds mensenheugenis een sportvriendelijke gemeente die, naast het voetbal, ook het wielrennen in het hart draagt. Met de Omloop Mandel-Leie-Schelde kwam het wielergebeuren na de Tweede Wereldoorlog in de Berengemeente weer op de kalender. Wat de jongere generatie wellicht niet weet, is dat Meulebeke reeds in het Expojaar 1958 de organisatie van het Belgisch kampioenschap veldrijden toegewezen kreeg. Winnaar werd toen Firmin Van Kerrelbroeck. Ook in 1966 vond het Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke plaats. De Leeuw van Laarne, Albert Van Damme, werd toen kampioen.

Met de realisatie van het domein Ter Borcht kreeg de gemeente een extra troef in handen, getuige daarvan de voorbije edities van de Berencross. Deze site wordt straks het decor waarin het Belgisch kampioenschap cyclocross zijn verloop zal kennen. “In 2015 schoven we de idee naar voor om het BK hier in te richten. In 2016 werd ons voorstel goedgekeurd door Belgian Cycling”, vertelt burgemeester Dirk Verwilst. “Met de organisatie van dit BK wilden we vooral Meulebeke als sportieve gemeente met een hart voor het wielrennen en veldrijden op de kaart zetten. Onze vreugderoes werd wel stevig getemperd aangezien het kampioenschap geen publiek mag verwelkomen. Jammer, want we hadden gerekend op zo’n 10.000 toeschouwers en een 3.000-tal vips.”

“Wat het kostenplaatje betreft, kan ik iedereen geruststellen”, vervolgt de burgemeester. “De gemeente zal aan dit gebeuren geen eurocent toesteken. De onkosten worden vergoed door de sponsors die in beeld zullen komen tijdens de live-uitzending op televisie. Nu zien we dit kampioenschap als een algemene repetitie voor het BK in 2024, dat we dan hopelijk wel in optimale omstandigheden kunnen realiseren.”

Boeiend parcours

Voor de uitwerking van het cyclocrossparcours doet de gemeente een beroep op de expertise van Pierre Buyse, erevoorzitter van de Molenspurters en reeds meer dan vier decennia in de ban van het wielrennen. “In 2013 beleefde Meulebeke de eerste Berencross, toen nog zonder profrenners. We haalden toen alles uit de kast om een mooi parcours te bouwen. Dit kon enkel maar dankzij de vele vrijwilligers. Ondertussen hebben we heel wat ervaring opgebouwd, ook bij het verdelen van de taken”, vertelt Pierre Buyse.

Stagair kraanman Michel Caenepeel en instructeur Kris Depovere. (foto Luc)
Stagair kraanman Michel Caenepeel en instructeur Kris Depovere. (foto Luc)

“Met de uitbouw van het recreatiegebied Ter Borcht en de aanleg van de twee heuvels beschikken we nu over twee enorme troefkaarten om van het parcours iets boeiends te maken. Eddy Lissens, parcourscoördinator van Belgian Cycling, was tijdens de controle van het aangelegde parcours eind vorige week, overtuigd van de spektakelwaarde. Ik ben heel fier op deze realisatie en dank dan ook mijn team vrijwilligers en mijn rechterhand Hubert Debacker”, zegt Pierre Buyse.

“We zien dit nu als een algemene repetitie voor het BK in 2024”

“Tijdens de eerste uitgave van de Berencross was ik gewoon een medewerker van het gebeuren. Ondertussen is er heel wat veranderd”, vertelt Hubert Debacker. “Verleden jaar werd ik opgenomen in het bestuur dat verder bestaat uit Dirk Verwilst, Rita De Costere, Pierre Buyse, Filip D’Haene, Paul Demeulemeester, Lore Beernaerts, Wim Vancoillie en Anthony Verwilst.”

Ter Borcht afgesloten

“Ik ben verantwoordelijk voor de aankoop van het nodige materiaal voor de opbouw van de omloop. Vooral het aanschaffen van een grondboor en een toestel om de houten palen in de grond te heien, maakt het werk heel wat makkelijker”, weet Hubert. “Dit jaar zijn we op 16 november van start gegaan met de werkzaamheden waaronder het afbakenen van het 2,8 km lange parcours met inbegrip van de twee heuvels, de schuine kant op de piste, het wasbord, het Robinsoneiland, de trappenheuvel, de zandbak,… Nu plaatsen we nog de nadarhekken en een brugconstructie die de renners over het kanaal zal brengen richting heuvels.”

Voor de realisatie van het ‘zware werk’ kon men een beroep doen op de stagiairs bouwplaatsmachinist van het VDAB-opleidingscentrum aan de Pildersweg in Roeselare. Instructeur en Meulebekenaar Kris Depovere: “Het is fijn dat we dit mogen doen. Het betekent voor de jonge mensen in opleiding een unieke ervaring.”

De ploeg parcoursbouwers. (foto Luc)
De ploeg parcoursbouwers. (foto Luc)

Goed om te weten tot slot: vanaf heden is het domein Ter Borcht verboden terrein voor alle fietsers. Van 4 t.e.m. 11 januari 2021 zal Ter Borcht ook gesloten zijn voor alle wandelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier