https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Papegaai James spelt je de les met ‘Blijf in uw kot’ op z’n West-Vlaams

Bart Sabbe bij zijn praatgrage papegaai James. © Wouter Meeus
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

De overheid raadt ons nog steeds aan zoveel mogelijk thuis te blijven. Voor wie de maatregelen nog niet helemaal heeft begrepen, helpt papegaai James je op weg. De gevederde babbelkous van Bart Sabbe (62) uit Wakken krijst ‘Blijf in uw kot’… op z’n West-Vlaams. “Ik heb het hem wel duizend keer tevergeefs in het Algemeen Nederlands geleerd. In het West-Vlaams kopieerde hij het zinnetje meteen”, lacht de eigenaar.

Slager op rust Bart Sabbe (62) kweekt al jaren Europese vogels en woestijnvinken. Met zijn dieren neemt hij deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De Wakkenaar werd zo al verschillende keren wereldkampioen.

Afgelopen januari kaapte hij op de wereldtentoonstelling in Portugal nog vier gouden en evenveel zilveren medailles weg. De bijzonderste vogel van Bart is – zeker nu – de grijze roodstaartpapegaai James. De 12-jarige vogel behoort niet tot de zelfgekweekte prijsdieren van Bart, maar woont sinds een zevental jaar bij hem thuis.

“Ik nam James over van andere mensen. De man des huizes kampte met luchtwegproblemen en zo’n vogel maakt nogal stof in huis. Ze zochten met spijt in het hart iemand om hem over te nemen. Iemand die er ook effectief voor kon zorgen. Ze wisten dat ik goed met vogels kan omgaan vanwege mijn ervaring. James’ soort fladdert in het wild in Afrika rond, maar hij is zelf in België gekweekt. Omdat hij door mensen is grootgebracht, heeft hij geen schrik van mensen en gaat hij heel gemakkelijk praten.”

Bluuf ije kot

Van de namen van Barts kleinkinderen tot de melodie van De Vlaamse Leeuw. Allemaal behoren ze ondertussen tot het repertoire na-apen à la James. Toen de coronacrisis uitbrak, wou Bart zijn gevleugelde vriend de boodschap van minister Maggie De Block leren.

Blijf in uw kot, zoals de minister het in mooi Nederlands vertelde. Ik vond het wel tof om dat te proberen. Ik ging ervan uit dat James dat zinnetje wel makkelijk zou nazeggen. Normaal imiteert hij snel, met een snoepje als beloning. Een week later heeft hij een zinnetje wel onder de knie”, vertelt Bart.

“Duizenden keren heb ik Blijf in uw kot voorgezegd, met onderbrekingen tussen de woorden. Hij weigerde keer op keer. Ik besloot er dan maar niet langer energie in te steken. Vorige week passeerde ik langs zijn kooi en zei ik langs mijn neus weg Bluuf ije kot, op zijn West-Vlaams en zonder vertragingen tussen de woorden. Plots zei hij het tien keer na elkaar. (lacht) Ik heb het dan proberen filmen én met succes. Het grappige is dat hij op het einde van het filmpje toevallig nog het West-Vlaamse tjolen en seks zegt, afgesloten met James’ke.”

Internethit?

Het resultaat van James’ kunstje plaatste Bart op YouTube onder ‘Papegaai zegt: blijf in uw kot’ “Ik kreeg er meteen reacties op. Radio 2 heeft me ook al gebeld. Ik vind het wel grappig.”

https://www.youtube.com/watch?v=wbeHIu1GPwE

Of James ook een internethit in wording is, zal nog moeten blijken. Het talent van een superster heeft hij alvast. “Ik vind het eigenlijk ook gewoon belangrijk dat hij het zinnetje kan zeggen. Het is een belangrijke boodschap. Had ik geweten dat hij het enkel in het West-Vlaams wou zeggen, dan had ik het wel meteen zo aangeleerd en op YouTube geplaatst. In het begin van de crisis zou hij zeker een hit zijn geworden. Ach ja, soms zijn er dingen die ze niet meteen oppikken. Misschien houdt hij niet van het Algemeen Nederlands.”

En zelf blijft James ondertussen ook in zijn kot in de veranda zitten. “Ik laat hem niet uit de veranda, want zo’n papegaai maakt bijzonder veel stof. In de veranda geeft dat niet en zit hij goed. Hij heeft er ruimte, licht en warmte genoeg. Of hij daarom zolang het zinnetje niet heeft gezegd? Misschien wel, ja.” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.