Paidge (25) uit Rekkem is dol op haar slangen, 20 spinnen en schorpioen: “Nog nooit gebeten door mijn lieverds”

Paidge met een van haar slangen.© CLL
Paidge met een van haar slangen.© CLL
Christophe Lefebvre

Ze spelen de hoofdrol in ontelbare horrorfilms en jagen mensen de stuipen op het lijf. Ongeacht hoe klein ze ook zijn, spinnen zijn het onderwerp van de meest intensieve nachtmerries. Paidge Devos (25) uit Rekkem kijkt dan weer met een fonkel in haar ogen naar de achtpotige dieren in haar terraria.

Grammostola Pulchra of toch maar eerder een Chromatopelma Cyaneopubescens? Neen, we spreken hier niet over fictieve figuren uit een Griekse tragikomedie maar over de complexe namen die de huisbeestjes van Paidge dragen. “Maar het gros van de mensen kent hen onder hun algemene naam van tarantula’s”, voegt ze er meteen aan toe. Wanneer ze deur van een goed afgesloten ruimte opentrekt, waant elke bezoeker zich meteen in een andere wereld. Verschillende mini ecosystemen uit glas staan er naast elkaar opgesteld.

Gruwelijke dood

“Ja, wie met spinnen wil werken moet er rekening mee houden dat het geen cavia’s zijn” gaat ze verder. “Elke spin heeft nood aan een eigen terrarium met daarin een leefwereld die is aangepast. Grondspinnen hebben nood aan een dikke laag aarde waarin ze kunnen wroeten en graven. Boomspinnen hebben dan weer nood aan klautermogelijkheden. Ook qua voeding en vochtgehaltes is het dan ook uitermate belangrijk dat alles correct wordt gedaan, wil je niet dat je spin een gruwelijke dood sterft.”

“Het zijn prachtige dieren waar mensen onterecht schrik voor hebben”

Paidge spreekt met kennis van zaken en ziet er streng op toe dat onze foto’s haar dieren niet storen, een schril contrast met de waanzinnige filmpjes die je vaak op sociale media ziet verschijnen. “Ah ja, die modegrillen”, zucht ze. “Ze zien een van hun idolen met een spin en plots wil iedereen ook een spin in huis halen. Horendol word ik ervan. Dat zijn van die mensen die graag stoer willen doen bij hun vrienden of op het internet en iedereen willen overtreffen met de portie lef die ze hebben. In realiteit weten ze niet eens waarmee ze bezig zijn en dat loopt altijd nefast af.”

Gebeten worden

Nefast, zoals in gebeten worden? “Weet je, ik ben nog nooit maar dan ook nog nooit gebeten geweest door een van mijn lieverds”, klinkt het met een ferme toon.

Elke spin heeft een eigen terrarium.© CLL
Elke spin heeft een eigen terrarium.© CLL

“Het is een illusie te denken dat je een tarantula handtam kunt maken. Het zijn dieren die je onmogelijk kunt gaan trainen. Het is net dat wat me zo aantrekt in de harige achtpoters: ze zijn primitief. Hun volledige lijf werd door de natuur vormgegeven om te doen waar ze goed in zijn: jagen. Daar moet je als mens rekening mee houden. Ze zomaar uit hun terrarium halen om ze even te showen, dat doe je gewoon niet. Ze raken erdoor gestresseerd en pas dan zullen ze bijten. Wie weet waarmee hij of zij bezig is, doet dat dus niet, zelfs niet om op sociale media even wat likes te sprokkelen.”

“Spinnen hebben, net zoals slangen en schorpioenen, een belangrijke rol in ons ecosysteem”

Wat dan met de angstgevoelens die heel wat mensen met zich meedragen? “We worden als mens al van in de oudheid ingeprent dat spinnen gevaarlijk zijn maar van de meer dan 30.000 soorten die er bestaan is misschien slechts 0,1 procent dat ook echt”, sluit Paidge af. “Spinnen hebben, net zoals slangen en schorpioenen, een belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze maken komaf met insecten die ziektes kunnen verspreiden en helpen mee met het in balans houden van alles. De angstgevoelens die we hebben zijn dan ook vaak gebaseerd op pure folklore en verhalen. Natuurlijk helpen enge horrorfilms niet echt met het wegwerken van die schrik maar je moet ook een onderscheid tussen realiteit en fictie kunnen maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.